Hazárdjáték vár Netanjahura

Noha az április 9-i választások után biztosnak tűnt, hogy Benjámin Netanjahu a jobboldali pártokat maga mögé sorakoztatva könnyedén megalakíthatja ötödik kormányát, az izraeli miniszterelnöknek mégsem sikerült a politikai manőver. Az izraeli parlament, a kneszet tegnapra virradóra megszavazta önmaga feloszlatását, az új választásokat pedig szeptember 17-re írták ki.

2019. 05. 31. 12:09
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks with Minister of Transportation Israel Katz at the plenum at the Knesset, Israel's parliament, in Jerusalem
ISRAEL-POLITICS/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az áprilisi választások után Reuven Rivlin izraeli államfő Benjámin Netanjahu miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással, a kormányfői posztot jelenleg is betöltő politikusnak szerda éjfélig állt rendelkezésére idő, hogy a 120 fős izraeli parlamentben (kneszet) létrehozzon egy stabil többséggel bíró koalíciót.

Percekkel a határidő lejárta előtt azonban a törvényhozó testület megszavazta önmaga feloszlatását, és új választásokat írt ki szeptember 17-re. A Háárec című izraeli lap szarkasztikusan megjegyzi, abszurd módon éppen azok a pártok támogatták a kneszet feloszlatását, amelyek a várakozások szerint Netanjahu kormánykoalíció­jának tagjai lettek volna, míg az ellenzék ellene szavazott.

Fotó: Reuters

Erre viszont nyomós oka volt a miniszterelnök mögött álló Likud jobbközép pártnak és jobboldali szövetségeseinek, ugyanis nem csupán az éjféli határidőre kellett öss­z­pontosítaniuk, hanem arra is, hogy az utolsó pillanatig tartó alkudozások zátonyra futása után időben feladják a kormányalakítási próbálkozásaikat, az izraeli törvények szerint ugyanis ha a kormányfőjelölt kudarcot vall, vissza kell adnia mandátumát az államfőnek, aki újabb jelöltet kérhet fel a kormányalakításra.

A centrista és a baloldali ellenzék pedig éppen erre várt. Napok óta azt követelték az államelnöktől, hogy amennyiben Netanjahu a határidőig nem tudja felsorakoztatni maga mögött a parlamenti többséget (minimum 61 főt), akkor bízza meg a választásokon szorosan Netanjahu pártja mögött végző, a Likud leváltására szövetkezett Kék-fehér centrista pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, Beni Gancot.

Az izraeli sajtó Netanjahu súlyos politikai vereségének minősítette a kormányalakítási kudarcot, főleg mivel kiszivárgott, hogy az elmúlt napokban a szociáldemokrata Munkapártot és a centrista Kék-fehér szövetséget is megpróbálta bevonni új kormányába, hogy megszerezze a parlamenti többséghez hiányzó egyetlen főt. De ezt mindkét párt elutasította, mondván: megígérték szavazóiknak, hogy nem lépnek koalícióra a korrupciós vádakkal szembenéző kormányfővel.

A miniszterelnök ugyanakkor azért szorult arra, hogy a legfőbb politikai ellenfeleinek is baráti kezet nyújtson, illetve jól csengő miniszteri megbízásokat ígérjen, mert az Izrael a Hazánk élén álló Avigdor Lieberman – magát megmakacsolva – mindvégig kitartott az ultraortodox fiatalok katonai sorozását kötelezővé tevő törvény elfogadása mellett. Ez azonban elfogadhatatlan lett volna a Netanjahut támogató ultraortodox pártok számára, amelyek régóta küzdenek azért, hogy mentesítsék a vallást tanulmányozó fiatalokat a kötelező honvédelmi szolgálat alól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.