Házhoz viszik a szent lángot

A nyugati keresztények után egy héttel, ezen a hét végén ünneplik a húsvétot az ortodox világban. Romániában belpolitikai vihar kerekedett a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítése kapcsán, Oroszországban pedig az egyházon belül van nézeteltérés. A szerbiai hívek drákói szigorral, az egész hétvégére szóló kijárási tilalommal szembesülnek.

Bendarzsevszkij-Pataky
2020. 04. 18. 7:28
Orthodox Good Friday in Belgrade
Belgrádi templom bejárata egy tegnapi felvételen. Ma már tilos kimenni az utcára Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában egyelőre nehezen megjósólható, mennyire zavarták meg az ortodox hívőket az utóbbi napok egymásnak ellentmondó nyilatkozatai, visszavont döntései a húsvét idejére vonatkozó járványügyi szabályozással kapcsolatban. Idén az ortodox húsvét erre a hétvégére esik. Klaus Johannis államfő naponta tesz élőben közvetített állásfoglalásokat, amelyekben arra kéri a lakosságot, töltsék szeretteiktől távol a húsvéti ünnepeket. A legfrissebb szabályozás értelmében a hívek nem gyülekezhetnek a templomoknál a húsvét alkalmával, miután a bukaresti belügyminisztérium módosította az egyházzal kötött, sokak által bírált megállapodását. A megszentelt kenyeret és a Jeruzsálemből érkező szent lángot az egyház papjai és önkéntesei viszik el az ezt igénylő hívek lakóhelyére.

Egyes sajtóinformációk szerint Marcel Vela belügyminiszter és Johannis között éles ellentét alakult ki az ügyben: a tárcavezető engedett volna a kijárási szigorból a húsvét idejére, az elnök azonban erről hallani sem akart. Több elemző ugyanakkor úgy véli, a szerepek leosztásáról van szó csupán. Miután az orvosok és más szakemberek elutasították a tilalom részbeni feloszlását, Johannis – aki utolsó mandátumát tölti – vállalta a „rossz zsaru” szerepét. Egykori pártjának, a kormányzó Nemzeti Liberális Pártnak viszont sikerült jó pontokat szereznie az ortodox hívők körében azzal, hogy legalább megpróbálta kicsikarni az ünnepi engedményeket. Romániában tegnapra elérte a négyszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, külföldön eddig 58 Covid–19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette már életét.

Oroszországban hiába javasolta az ortodox egyház pátriárkája, hogy a hívők maradjanak otthon a húsvét idejére, az egyes egyházkerületek vezetői lázadnak a döntés ellen. A Covid–19-járvány veszélye miatt a hatóságok a koronavírus újabb hullámától tartanak a húsvét kapcsán, de a korlátozásokról szóló döntést az egyházra bízták. Kirill moszkvai pátriárka arra buzdította a hívőket, hogy a húsvéti héten, illetve vasárnap imádkozzanak inkább otthonról, és ne látogassák a templomokat.

Belgrádi templom bejárata egy tegnapi felvételen. Ma már tilos kimenni az utcára
Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

A pátriárka nyilatkozataival azonban sokan nem értettek egyet. Az ortodox papok attól tartanak, hogy az egyház távolságtartó magatartása egy válságos időszakban – ráadásul a kereszténység egyik legfontosabb ünnepén – azzal járhat: a hívők elfordulnak az ortodox hittől. Az sem segít a helyzet megítélésében, hogy a Kirill pát­riárka által javasolt otthoni imádkozás éppenséggel az egyház fizikai jelenlétét kérdőjelezi meg. A moszkvai egyházkerület március 17-én, elsőként intézkedett a vírus kapcsán: korlátozták a templomokban egyszerre tartózkodók számát, a látogatókat pedig szájmaszk viselésére kötelezték. A pátriárka nyilatkozata után a húsvéti héten be is zárták a moszkvai szentélyeket. A többi egyházmegye azonban nem követte a javaslatokat. Az RBK hírügynökség információi szerint az ország 85 régiójából 43-ban várják a hívőket a templomokba. Oroszországban eddig legalább 273-an haltak meg a koronavírus-járványban.

Szerbiában tegnap több mint 5300 a regisztrált fertőzöttek száma, az ország lakossága pedig az eddigi leghosszabb kijárási tilalom elébe néz, jelentették hírügynökségek. Az ortodox húsvét miatti tömeges ünnepléseket elkerülendő tegnap 17 órától kedd hajnal 5 óráig mindenkinek tilos az utcára lépnie, a tilalom megszegői pénz- vagy börtönbüntetéssel sújthatók. Ebben az időszakban a határátkelők sem működnek. Felháborodást keltett egy néhány nappal ezelőtti videófelvétel, amelyen egy a kijárási tilalmat megszegő férfit egy rendőr jól láthatóan felpofoz. A túlkapást a belügyminiszter is elítélte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.