Házon belül nyomozza a The New York Times az antiszemitizmust

Többen is az egyik politikai szerkesztőjének menesztésére szólította fel a lapkiadót, miután a szerkesztőség is elismerte: Tom Wright-Piersanti évtizeddel ezelőtti Twitter-üzenetei antiszemiták voltak.

2019. 08. 27. 18:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-amerikai nagyvárosokban egyáltalán nem ritka ágyi poloskáktól mentesítik éppen a The New York Times (NYT) manhattani székházát, de nem ez ma a legfőbb gond a liberális világlap háza táján. Washingtoni illetékesek és az Amerikai Cionista Szervezet is az egyik politikai szerkesztőjének menesztésére szólította fel a lapkiadót, miután a szerkesztőség is elismerte, Tom Wright-Piersanti évtizeddel ezelőtti Twitter-üzenetei rasszisták és antiszemiták voltak. A történteket most vizsgálják a milliós példányszámban megjelenő, véleményformáló lapnál.

A kommenteket azt követően ásták elő, hogy a NYT a minap arról közölt vezércikket: Donald Trump elnök szítja a zsidóellenességet, mert megkérdőjelezi az ellenfeleire, a Demokrata Pártra szavazó zsidók Amerikához való lojalitását. A háttérben Arthur Schwartz republikánus stratégát – az elnök fia, ifjabb Donald Trump jó barátját – feltételezik, ahogyan azt is, célja a kritikus sajtó lejáratása. Wright-Piersanti – aki a kérdéses Twitter-üzenetek idején még főiskolás volt – most azt közölte, egykori hozzászólásait humorosnak szánta, de belátja, ezt rosszul tette. A megjegyzéseket törölte is. Az egyik üzenet a zsidó újéven gúnyolódik, egy másik zsidó rendőrségről tesz említést.

Más hozzászólásaiban a későbbi szerkesztő indiaiakon, illetve indiánokon élcelődik, élve a szójáték adta nyelvi ziccerrel; ezekről most nincs szó, és nem is törölték őket. Wright-Piersanti maga is felhívja a figyelmet arra, a mai fiatalok olyan lenyomatot hagynak az interneten, ami később felhasználható ellenük.

Arthur Gregg Sulzberger, a lap kiadója azt közölte: nem hagyják, hogy politikai aktivisták félemlítsék meg őket. De rövid időn belül ez már a második ilyen botrány a szerkesztőség székháza táján. Pár hónapja beszüntették a politikai karikatúrák közlését, miután egy antiszemita gúnyrajz került be – igaz, átvétellel – a lap nemzetközi kiadásába. Ez Trumpot sötét napszemüvegben, a zsidó férfiak fejfedőjét, kipát viselve ábrázolta, kezében pórázzal. Ennek végén pedig – tacskóként megrajzolva – Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő volt látható, nyakában Dávid-csillaggal. A botrány nyomán karikaturisták szerződését is felmondta a lap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.