Helyreállt a diplomáciai kapcsolat Szaúd-Arábia és Katar között

Az arab országok megállapodását méltatva Irán elleni fellépést sürgetett a szaúdi trónörökös.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 05. 20:44
SZALMÁN, Mohamed bin
Al-Ula, 2021. január 5. A szaúdi királyi udvar által közreadott képen Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös (j) fogadja az Öböl menti Arab Államok Együttmûködési Tanácsának (GCC) 41. csúcstalálkozójára érkezõ Mohamed bin Rásid Ál Maktúm sejket, az Egyesült Arab Emírségek uralkodóját és miniszterelnökét a szaúd-arábiai Al-Ula repülõterén 2021. január 5-én. A kuvaiti külügyminiszter elõzõ nap egy megállapodásra hivatkozva bejelentette, hogy Szaúd-Arábia újranyitja Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait, amelynek célja az Öböl menti viszály megoldása. MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aljaloud Fotó: Bandar Aljaloud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodást írtak alá az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetői a szaúd-arábiai Al-Ula városában tartott csúcstalálkozójukon a Katarral kibontakozott viszály rendezéséről kedden. Az Al-Ula-i megállapodás Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, hogy véget vessen a 2017-ben kibontakozott viszálynak, amelynek során Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai, kereskedelmi és egyéb kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az emírség iszlamista csoportokat támogat. Rijád a katari határt is lezárta. Doha visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy a vele szemben bevezetett embargó célja szuverenitásának korlátozása.

Az egyezség részleteiről Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter számolt be. A szaúdi diplomácia vezetője szerint a szunnita királyság és szövetségesei

megállapodtak a diplomáciai és egyéb kapcsolatok teljes körű helyreállításáról Katarral.

Mint mondta, megvan a politikai és jóakarat az egyezség végrehajtásának szavatolására. Hozzátette, hogy a légi forgalmat is helyreállítják az országok között.

A megállapodást Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait és Bahrein (a GCC tagállamainak) vezetői látták el kézjegyükkel. Az eseményen jelen volt Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója is. A tanácskozáson bár nem GCC-tagállam, Egyiptom is képviseltette magát Számeh Sukri külügyminiszter személyében. Az egyiptomi tárcavezető szintén bejelentette, hogy megnyitják az észak-afrikai ország légterét a katari légi közlekedés előtt. Szaúd-Arábia hétfőn újranyitotta Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait.

A GCC tanácskozását a Szaúd-Arábia de facto vezetőjének számító Mohamed bin Szalmán trónörökös nyitotta meg, együttes fellépést sürgetve Iránnal szemben. – Mára égető szükség van erőfeszítéseink egyesítésére a tanács fejlesztésében, hogy megbirkózhassunk a minket érintő kihívásokkal – hangoztatta a trónörökös a televízióban közvetített beszédében. Mohamed bin Szalmán kijelentette, hogy ezek

a fenyegetések magukban foglalják az iráni rezsim nukleáris és ballisztikusrakéta-programját, valamint Teherán és szövetségesei felforgató tevékenységét.

Szalmán egyébként baráti gesztussal, öleléssel fogadta Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírt a Szaúd-Arábia északnyugati részén lévő Al-Ulában, a tanácskozást követően pedig személyesen vezette körbe az emírt a városon a kocsijában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.