Hét parlamenti képviselő távozik a brit Munkáspártból

A brit Munkáspárt hét parlamenti képviselője bejelentette hétfői sajtótájékoztatójukon, hogy távozik az ellenzéki pártból.

Forrás: MTI2019. 02. 18. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lépésüket a következőkkel indokolták: elégedetlenek azzal, ahogy Jeremy Corbyn, a párt vezetője kezeli az ország Európai Unióból való kilépésének (Brexit) kérdését, Corbyn nem kezelte megfelelően a párton belüli antiszemita megnyilvánulásokat sem, valamint a párton belül eluralkodott az egymással szembeni agresszivitás. Ezek miatt nem maradt más választásuk, mint kilépni, még ha fájdalmas is – szögezték le.

„A Munkáspárt, amelybe beléptünk, amelyért kampányoltunk, és amelyben hittünk, már nem a régi. Mindent megtettünk azért, hogy megmenthessük, de mostanra rabul ejtette a szélsőbaloldali politizálás. Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Munkáspárt cserbenhagyta Európát. Azzal, hogy hagyjuk a kormányt egyedül cselekedni a kilépés ügyében, folyamatosan akadályozzuk a társadalmat a végső szó kimondásában” – mondta Chris Leslie képviselő a sajtótájékoztatón.

Bejelentették, hogy A független csoport néven új frakciót alakítanak a parlamentben.

A pártnak eddig 256 képviselője volt a 650 fős törvényhozás alsóházában. A 2017-es választásokon 262 helyet szereztek meg, de közben már volt egy kilépési hullám.

A hét képviselő között van Chuka Ummuna, aki egyszer esélyes volt arra is, hogy pártvezetőjelölt legyen, és Luciana Berger, aki az egyik legszókimondóbb volt a párton belüli antiszemitizmussal szemben. A többiek: az idézett Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Mike Grapes és Ann Coffey.

Corbyn közleményében csalódottan fogadta bejelentésüket.

A képviselők hetek óta szorgalmazták, hogy Corbyn változtasson a Brexittel kapcsolatos stratégiáján, és kezdjen inkább kampányolni egy második, a brit uniós tagságról szóló népszavazás megrendezése érdekében. A pártelnök eddig azt a stratégiát követte, hogy a Munkáspárt „napirenden tartja” egy második referendum lehetőségét arra az esetre, ha Theresa May kormányfő nem képes az Európai Unióval olyan megállapodást kötni, amely el tudja nyerni a parlament jóváhagyását. Corbyn első helyen új választások kiírását akarja elérni, de arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy legyen rugalmasabb, és fogadja el az állandó vámunió tervét az Európai Unióval.

Nem egyértelmű, hogy milyen következményekkel járna egy második népszavazás a Munkáspártra nézve. Az ellenzéki párt számos tagja pártolna egy újabb referendumot a Brexitről, sokan ugyanakkor ki akarnak lépni az unióból, amilyen hamar csak lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.