Több száz indulóból hetet hagyott jóvá az Őrök Tanácsa

A két legesélyesebb mérsékelt jelöltet is kizárta a júniusi elnökválasztásból az Őrök Tanácsa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 25. 11:52
null
Teherán, 2021. április 14. Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Haszan Roháni iráni államfõ beszél a kormány ülésén Teheránban 2021. április 14-én. Róháni kijelentette, hogy Irán azért kezdett az urán 60 százalékos dúsításába, hogy így válaszoljon a natanzi nukleáris létesítmény elleni szabotázsakcióra. MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül 590 jelentkezőből az iráni Őrök Tanácsa csupán hétnek az indulását hagyta jóvá a június 18-i elnökválasztáson

– adta hírül ma az ország állami televíziója. A edden közzétett hivatalos listán öten a konzervatívok táborából kerültek ki.

Az indulók közt található a keményvonalasok jelenlegi favoritja, Ebrahim Raiszi, aki korábban Teherán főügyésze volt. Elemzők szerint a mérsékeltnek számító jelöltek eltávolítása egyértelműen neki kedvez. Raiszi 2017-ben már indult a választáson, ám akkor alulmaradt Haszan Róháni jelenlegi elnökkel szemben, aki – mivel letöltötte második mandátumát – a júniusi választáson már nem indulhat újra. Raisziről azt tartják, hogy közel áll a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hámeneihez, sőt, egyes sajtóhírek szerint akár Hámenei utódja is lehet.

A Tanács továbbá Mohszen Rezai, a Forradalmi Gárda korábbi parancsnoka, Szaíd Dzsalili, a Bécsben az iráni atomprogramról zajló tárgyalások iráni küldöttségének vezetője, Alireza Zakani, a törvényhozás korábbi képviselője, Amir Hosszein Gazizadeh, jelenlegi képviselő, Mohszen Mehralizadeh, Koraszán tartomány volt kormányzója és Abdolnaszer Hemmati, az iráni jegybank elnöke indulását hagyta jóvá. A testület – a korábbi sajtóhíreknek megfelelően – nem hagyta jóvá egyebek közt a két legjelentősebb, mérsékelt politikusként számontartott jelölt, Esak Dzsahangiri jelenlegi alelnök és Ali Laridzsáni volt parlamenti elnök indulását, és elutasította Mahmúd Ahmadinezsád korábbi konzervatív elnök jelöltségét is. A nagyszámú elutasításokkal kapcsolatban maga Raiszi is kétségét fejezte ki, Twitter-üzenetében leszögezve: egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a választásokat minél szélesebb körben, „versenyképesebben” tartsák meg.

Haszan Roháni iráni államfő nem fog szerepelni az elnökjelöltek listáján
Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

Korábban elemzők arra mutattak rá, hogy a tüntetések sem zárhatók ki, amennyiben bebizonyosodik, hogy Dzsahangiri és Laridzsáni indulását elutasította a testület.

Az iráni alkotmány értelmében a jogtudósokból álló és az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa felelős a választási jelöltek ideológiai alkalmasságának és a rendszer iránti lojalitásának megítéléséért. Vétójogával gyakorlatilag ez a testület dönti el, hogy ki indulhat választásokon Iránban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.