Hétfőn teljes lezárás lép életbe Olaszországban

Már a hétvégén is lezárnak bizonyos helyeket, hétfőtől pedig több régióban teljes leállás várható.

Forrás: BBC, AFP, MTI2021. 03. 13. 20:01
null
Nápoly, 2021. március 8. Bezárt üzletek elõtt mennek gyalogosok Nápoly belvárosában 2021. március 8-án. Túllépte a százezret, már 100 103 a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium adatai szerint, pontosan egy évvel azután, hogy a járvány elsõ európai gócpontjának számító Lombardia tartományt elõször lezárták. MTI/AP/LaPresse/Alessandro Pone Fotó: Alessandro Pone
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szigorú korlátozásokat jelentett be Olaszországban az egészségügyi minisztérium: hétfőtől az üzletek, az éttermek és az iskolák bezárják a kapuikat több régióban, április 3. és 5. között pedig teljes lezárás várható az egész országban. Teljes zárlat alá kerültek azok a térségek, ahol az utóbbi egy hétben a reprodukciós ráta meghaladta az 1,25-ös értéket, vagyis minden százezer lakos között 250 új beteget azonosítottak: Lombardia, Piemont, Emilia Romagna, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche, Lazio és Puglia régió, a korábban már karantén alá helyezett Molise és Campania tartománnyal együtt. Mario Draghi miniszterelnök a koronavírus-járvány egy újabb hullámára hívta fel a figyelmet a hír bejelentésekor, továbbá a vírus mutációinak erőteljes terjedésére is figyelmeztetett. Szakértők szerint az ország északi térségében ismét kritikus a helyzet, ahogyan ez egy évvel ezelőtt, a járvány első hullámakor is történt.

– Tudom, hogy a korlátozások kihatással lesznek a gyermekek oktatására, a gazdaságra és mindenki lelki egészségére. De szükségünk van ezekre a szigorításokra, hogy elkerüljük a helyzet súlyosbodását, amely még szigorúbb intézkedéseket igényelne

– magyarázta a kormányfő hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, mikor fog véget érni a vészhelyzet az országban.

Új, intenzív osztályként működő, 21 páciens ellátására alkalmas vonat a római Termini pályaudvaron
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A közlemény szerint a vörössel jelzett zónákban március 15-től tilos a városok, települések közötti közlekedés, továbbá a lakosság nem hagyhatja el otthonát, csupán engedéllyel, ha munka, egészségügyi okok vagy egyéb fontos elintézendők miatt kell utazniuk. Az engedélyek a belügyminisztérium honlapjáról tölthetők le. Nem engedélyezett a rokonok és ismerősök látogatása sem. A zárlat értelmében a vendéglátás és a kereskedelem is leáll, kizárólag az élelmiszerboltok és más, alapvető árucikkeket árusító üzletek maradhatnak nyitva, valamint az éttermekből házhoz szállításra van lehetőség. Az oktatási intézmények ismét átállnak a távoktatásra, és ahol lehet, ott a munkaadó cégek is távmunkavégzést részesítik előnyben.

– Nem engedhetjük meg, hogy az intenzív osztályok megteljenek, meg kell állítani a halottak számának növekedését

– jelentette ki Draghi hozzátéve, hogy ez idáig az oltás tűnik az egyetlen megoldásnak a világjárványra. A politikus elmondta, hogy a kormány tervei szerint növelnék a naponta beadott oltások mennyiségét és amint elegendő vakcina áll rendelkezésre, egyre több oltópontot fognak kialakítani minden lehetséges helyszínen.

Gyalogosok mennek a bezárt üzletek előtt Nápolyban március 8-án
Fotó: MTI/AP/LaPresse/Alessandro Pone

A narancssárgával jelzett térségekben a kijárási tilalom csak éjszaka érvényes, azonban más településekre, városokba itt sem lehet utazni. A korábban megnyitott múzeumoknak ismét be kell zárniuk és a vendéglátó egységek sem fogadhatnak vendégeket, kizárólag kiszállításra dolgozhatnak. Alacsonyan veszélyes, sárga övezetbe egyetlen tartomány sem tartozik. Egyedüli kivétel Szardínia, amely fehér zóna maradt, ahol már több mint két hete majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat.

Az ország régióinak többségében a kórházak, különösen az intenzív osztályok túlterheltek

– mutat rá az AFP francia hírügynökség.

Sajtóértesülések szerint már a hétvégén megkezdődik a korlátozások bevezetése. Szombaton és vasárnap már a forgalmasabb utcákat, tereket, tengerparti sétányokat is lezárják, hogy elkerüljék a zárlat előtti tömörüléseket. Olaszországban február végén indultak hirtelen emelkedésnek a fertőzöttségi mutatók, a halálozási arány pedig március eleje óta folyamatosan növekszik.

Roham a fodrászatokban

Pénteken még hosszú sorok álltak országszerte a fodrászatok előtt, még mielőtt érvénybe lépnének a hétfőtől érvényes korlátozások. Sajtóértesülések szerint a szépségipari egységek a hétvége folyamán is hatalmas rohamra számítanak. A római kereskedelmi szövetség adatai szerint néhány óra alatt harminc százalékkal megugrott a vendégek száma a kozmetikusoknál, körömszalonokban is. A szövetség hangsúlyozta, hogy az április 6-ig érvényes újabb zárlat a Rómában dolgozó majdnem ötezer fodrászatnak a következő két hétben több mint harmincmillió euró bevételkiesést jelent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.