Hiányos válasz a kínai fenyegetésre

Nem lesz képes kezelni a kínai fenyegetést az Egyesült Államok haditengerészete – állítja egy nemrég megjelent tanulmány. Átalakulóban van ugyanis a tengeri hadviselés, s az egyre aktívabb kínai flotta nagyobb mozgékonyságot, jobb felderítést igényel. Népszerűek maradtak viszont a tengeralattjárók, az ázsiai országok a víz alatt tartanák távol Peking fenyegetését.

Buzna Viktor
2020. 01. 10. 15:06
Officers stand bridge watch aboard USS Green Bay in the Taiwan Strait
A USS Green Bay legénysége figyeli a Tajvani-szorost. Minden eshetőségre fel kell készülni Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lézerfegyverekre, robothajókra és új koncepcióra is szüksége van az Egyesült Államok flottájának, állítja egy nemrég megjelent tanulmány. A befolyásos washingtoni kutatóintézet, a Stratégiai és Költségvetési Értékelések Központja (CSBA) közel 120 oldalban elemzi a vízfelszíni flotta képességét. Ebből kiderül, hogy az amerikai hadihajók kezdenek elmaradni a kortól: a XXI. századi technikai követelmények, illetve az amerikai védelmi stratégia is új kereteket teremt a vízi hadviselésnek, amire a flotta – állítja a CSBA tanulmánya – még nem képes.

– Drasztikusan növelni kell azon képességeket, melyekkel támogatni tudják támadókapacitásaikat a vízfelszíni összecsapásokban, valamint maradéktalanul be kell vezetni az elektronikus hadviselés, a lézerfegyverek technológiai újításait – fogalmaz a tanulmány. Az egyik legkomolyabb kihívást ráadásul az amerikai stratégiai gondolkodás meghatározó eleme, a kínai ambíciók visszaszorítása jelentené. A CSBA szerint a fő probléma a vízi hadviselésben alkalmazott, a körülményekkel nem összeegyeztethető logikával van. Jelenleg az amerikai haditengerészet gerincét a repülőgép-hordozók adják, ezeket az úszó bázisokat támogatják a kisebb hadihajók. Az olyan kihívásokat azonban, mint például Kína növekvő ambíciói a nemzetközi vizeken ez a szervezési elv nem tudja kezelni. – Az új taktikai koncepciók nagyban a távvezérelt rendszerekre támaszkodnak – írják, a közvetlen emberi irányítást nem igénylő vízi eszközök a hírszerzés, felderítés képességét növelnék. Az elképzelés szerint a jövőben már nagyobb méretű robothajók is támogatnák a flottát, így biztosítva, hogy egyszerre nagyobb területet is ellenőrzésük alá vonhassanak. Ez a hajótípus már szerepelt az amerikai hadtengerészet terveiben, idén vízre is bocsáthatnak kettőt a világ legnagyobb robothajójaként beharangozott cirkálóból.

A USS Green Bay legénysége figyeli a Tajvani-szorost. Minden eshetőségre fel kell készülni
Fotó: Reuters

A CSBA elemzésében ugyanakkor hozzáteszi, hogy a tényleges harci feladatokat továbbra is az embervezérelt hajók látnák el. Ezek fejlesztésére is szükség van, mint írják, elsősorban a szenzorok, radarok, vagyis a kommunikációs és felderítőrendszerek terén nagy a lemaradás, de a tanulmány kiemeli, hogy a megváltozott műveleti körülmények között egy esetleges légicsapás elhárítása is problémát jelentene.

– A tengeralattjárók gyorsabban öregednek, mint ahogyan az újakat megépítik – teszi hozzá a szöveg, megjegyezve, hogy az orosz és a kínai flottafejlesztések több szempontból is kezdeményezőbbek. A CSBA ezért 2048-ig 74 nagy és 52 kis méretű hadihajó szolgálatba állítását sürgeti. Ezentúl 96 cirkáló és 110 nagyobb méretű, távvezérelt robothajó elkészítését javasolja.

Tengeralattjáró-láz Ázsiában

Tavaly 23 új hadihajót avatott fel a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, a kilenc romboló vízre bocsátásával az ázsiai hatalom történelmet írt. December végén szolgálatba lépett saját fejlesztésű repülőgép-hordozó hajójuk is. Ezzel szemben az Economic Times szerint az USA csak nyolc vízfelszíni hadihajót adott át. A tengervízi erőviszonyok fenntartását Kína szomszédai elsősorban tengeralattjárókkal képzelik el. Vietnamnak hat ilyen járműve van, valamennyi orosz technológia. Malajzia két francia tengeralattjáróval rendelkezik, miközben Indonézia most indította el fejlesztési programját, a dél-kelet-ázsiai állam három újabb darabot rendelt Dél-Koreától. Szintén tengeralattjárókban gondolkodnak a Fülöp-szigeteken, ahol most vásárolják meg az első járművet. Tajvan jelenleg két ilyen eszközzel rendelkezik, de elkötelezett víz alatti flottájának bővítésében. (B. V.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.