Hideg zuhanyként érte Európát Trump terve

Az INF-szerződés után egy másik bizalomépítő megállapodást mondhat fel Washington: múlt héten az európai szövetségesek ultimátumot kaptak a Nyitott égbolt szerződés felülvizsgálatára. Mindez napokkal Macron Amerika-ellenes kirohanása után történt, ami a decemberi londoni NATO-csúcs konfliktusos előkészületeként is értelmezhető.

Buzna Viktor
2019. 11. 23. 12:18
U.S. President Donald Trump visits the Suresnes American Cemetery as part of the Paris commemoration ceremony for Armistice Day,
WW1-CENTURY/TRUMP-CEMETERY Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lépést tett az Egyesült Államok a Nyitott égbolt szerződés felmondására. A Defense News szakportál értesülése szerint amerikai tisztviselők múlt héten egy brüsszeli találkozón NATO-szövetségeseik tudtára adták: az Egyesült Államok számára a megállapodás nemzetbiztonsági kockázatot hordoz, s amennyiben nem tudják kezelni aggályaikat, Washington felmondja azt.

A 2002-ben életbe lépett szerződés biztosítja, hogy az aláíró felek fegyvertelen megfigyelőrepüléseket hajtsanak végre egymás légterében. A bizalom- és biztonságerősítő megállapodásnak azonban Oroszország is tagja, Washingtonban pedig nem örülnek annak, hogy Moszkva felderítőgépei szabadon mozognak az ország felett. A Defense News szerint az amerikai diplomaták hírszerzői dokumentumokat is bemutattak Brüsszelben, hogy alátámasszák álláspontjukat. – Semmi hasznunk a szerződésből – fogalmazott a szakportál forrása. Washington szerint az orosz felderítőgépek az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájáról készítenek felvételeket. – A mi részünkről lezárult a vizsgálat, ezt tudattuk az európaiakkal. Hideg zuhanyként érte őket – tette hozzá a forrás.

Fotó: Reuters

Európában számíthattak volna az Egyesült Államok lépésére. Októberben már jelentek meg arról hírek, hogy Washington felmondaná a megállapodást; az amerikai ellenzék érzékenyen reagált a váratlan fejleményre. Demokrata párti képviselők akkor nyílt levélben azt írták: „ha kilépnénk a Nyitott égbolt szerződésből, az a Trump-kormányzat újabb ajándéka lenne Vlagyimir Putyin orosz elnöknek”.

Mindez hetekkel azután történt, hogy Donald Trump amerikai elnök augusztusban kilépett egy fontos bizalomépítő nemzetközi megállapodásból. A földről indítható, közepes hatótávolságú atomrakéták korlátozásáról szóló INF-egyezmény egyoldalú felmondása ráadásul nemcsak Oroszországgal gerjesztett további feszültséget, de az európai szövetségeseket is érzékenyen érintette. Az észak-atlanti szövetségen belül érlelődő bizalmi deficit az elmúlt hetekben keltette fel a szélesebb nyilvánosság figyelmét.

Emmanuel Macron francia államfő egy interjúban azzal vádolta meg Washingtont, hogy érdektelen Európa biztonságát illetően, ezért saját, uniós haderőre van szükség. A NATO kiüresedésének gondolata nagy port vert fel, a szervezet főtitkára ezért a jövő héten személyesen próbálja meggyőzni Macront a szövetség jövőjéről. Jens Stoltenberg bizonyára szeretne konstruktív légkört teremteni a két hét múlva esedékes londoni NATO-csúcsra, az elmúlt hetek eseményei alapján azonban kivételesen konfliktusos találkozó várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.