Hírkiszivárogtatás miatt házkutatást tartott az ausztrál közszolgálati tévénél

Házkutatást tartott az ausztrál szövetségi rendőrség szerdán Sydneyben az ABC nemzeti műsorszolgáltató társaságnál egy titkos katonai dokumentumokon alapuló 2017-es történet kiszivárogtatása miatt, amely szerint vizsgálat folyik ausztrál katonák által Afganisztánban elkövetett lehetséges háborús bűnök miatt.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség három műszaki szakértője számítógépes merevlemezekre másolta át a házkutatási parancsban megjelölt üggyel kapcsolatos anyagokat. A hatóságok egyben közölték a társasággal, hogy az ügyben szereplő személyek elektronikus levelezését is átvizsgálják. A rendőrök mintegy 9214 tételnyi anyagot találtak, amelyben digitális információk, filmfelvételek és más dokumentumok is szerepeltek.

A tévétársaság honlapján közölt fényképeken láthatóak voltak azok a szövetségi alkalmazottak, akik átvizsgálták a vállalat elektronikus levelezését.

Az ABC által kiadott közlemény szerint néhány napja ez már a második ilyen, kormányzati kiszivárogtatások ügyében történt országos rendőrségi művelet, amely kérdéseket vet fel a sajtószabadság tiszteletben tartásával kapcsolatban Ausztráliában.

David Anderson, a tévétársaság ügyvezető igazgatója „nagyon szokatlannak” minősítette az eljárást. Mint fogalmazott, ez nagyon súlyos fejlemény, amely jogos aggodalmakat kelt a sajtószabadsággal, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi ügyek megfelelő társadalmi ellenőrzésével összefüggésben.

A Sydney külterületén végrehajtott razzia egy nappal azt követően történt, hogy a rendőrség átkutatta Canberrában Annika Smethurst, a The Sunday Telegraph című sydneyi lap politikai szerkesztőjének otthonát. Ez a hatósági akció egy 2018-as cikk miatt történt, amely az ausztrál állampolgárok megfigyelésére vonatkozó kormányjavaslattal foglalkozott.

A News Corp. Australia, a lap anyavállalata közleményében azt írta, a rajtaütés a kényelmetlen igazságokat feltáró újságírók elleni veszélyes megfélemlítési cselekedet.

A hatóságok egyik esetben sem vettek őrizetbe senkit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.