Hirosima polgármestere: Japán csatlakozzon az atomfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményhez

Hirosima polgármestere felszólította a japán kormányt a város elleni atomtámadás 74. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen elmondott beszédében, hogy csatlakozzon az atomfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményhez.

Forrás: MTI2019. 08. 06. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megemlékezést szokás szerint a város Béke-emlékparkjában tartották meg kedden. A ceremónián mintegy 90 ország képviselői vettek részt, köztük az atombombát annakidején ledobó Egyesült Államok nagykövete. Macui Kadzumi polgármester arra kérte a tokiói kormányt: tegyen eleget az atomtámadás túlélői – a hibakusák – azon kérésének, hogy aláírja és ratifikálja az atomfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményt, amelyet 2017 júliusában fogadott el a világszervezet 122 tagország támogatásával.

Abe Sindzó miniszterelnök is beszédet mondott a megemlékezésen, de nem említette az egyezményt. Japán mindeddig azért nem írta alá a dokumentumot, mert az Egyesült Államok nukleáris védőernyője alá tartozik, és az Egyesült Államok – a többi atomhatalommal együtt – nem írták azt alá. Az egyezmény mind a mai napig nem lépett érvénybe, mert bár sok ország aláírta, legalább ötvennek törvénybe is kell foglalnia, ami még nem teljesült.

A világ vezetőihez szólva a polgármester azt kérte: tegyenek eleget a civil társadalom vágyának, és ratifikálják az egyezményt, Japán vezetői pedig az ország pacifista alkotmányának megfelelően járjanak elöl az atomfegyvermentes világ megteremtésére tett küzdelemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.