Hirtelen felindulásból fújta le a magyar feliratokat Székelyföldön a Bákó megyei férfi

Forrás: HÍR TV2020. 01. 08. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előállították azt a moldvai férfit, aki fekete sprayvel fújta le a magyar helységneveket négy székelyföldi településen. A székelyföldi elöljárók szerint etnikai provokáció történt. A bűncselekményt a székelyudvarhelyi helyi rendőrség vizsgálja.

Térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította be a székelyudvarhelyi rendőrség azt a harminc éves bákói férfit, aki fekete festék sprayvel mázolta le a székelyföldi helységtáblák magyar feliratait vasárnap éjszaka. A vizsgálódó hatóság az ügyet bűncselekménynek nyilvánította, a bizonyítékokat pedig átadta az állami rendőrségnek.

A lefoglalt autóban a rendőrség megtalálta a fekete festékszórót. Kihallgatása során a férfi beismerte tettét, amit, elmondása szerint, hirtelen felindulásból követett el.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elítélte a magyar közösség elleni bűncselekményt. Székelyudvarhely polgármestere etnikai indíttatású provokációnak minősítette a magyar feliratok lefújását.

„Székelyudvarhely szempontjából mondhatom, ilyen még nem történt! Ez a vandalizmus úgy látszik, utolérte Székelyudvarhelyt is. És… provokációnak minősítem ennek a megtörténését, hiszen ahogy láttuk, és ahogy az elmúlt időszakban is figyelemmel kísértük, a jelképeinket, zászlóinkat, most már odáig fajult a helyzet, hogy ez is megtörténhetett a 2020-as esztendőben.” – mondta Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

Az Országos Útügyi Hatóság a megrongált helységnévtáblákat az eset után pár órával eltávolította. Csíkszereda, Székelyudvarhely, Máréfalva és Hármasfalu bejáratánál jelenleg hiányoznak a településneveket jelző táblák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.