Hitlerezés a ZDF-nél

A migrációs válság kezdetéről készült, ellentmondásos Merkel-film után két héten belül másodszor futott skandalumba a német közmédia. Félbeszakították a ZDF csatornán sugárzott interjút Björn Höckével, miután a szélsőjobboldali politikus folytatni, a riporter pedig újrakezdeni nem volt hajlandó azt. Höckét azzal szembesítették, saját AfD-s párttársai sem tudják megmondani, hogy az ő könyvéből vagy Hitler Mein Kampfjából idéztek nekik.

2019. 09. 17. 20:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberi türingiai választásokat megelőző kampány miatt különösen nagy figyelem kísérte azt az interjút, amelyet vasárnap sugárzott a ZDF német közszolgálati csatorna a jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) helyi vezetőjével, a párton belül is a jobbszélre sorolt Björn Höckével. A keletnémet tartományban az AfD a szavazatok legalább egyötödére számíthat majd, és egyelőre beláthatatlan, hogyan érintik a most történtek az erőviszonyokat. Höckét az interjúban olyan felvételekkel szembesítették, amelyek arról árulkodtak: adott esetben kínosan nevetgélő saját párttársai sem tudják megmondani, az ő könyvéből idéztek-e nekik vagy Adolf Hitler diktátor náci alapvetéséből, a Mein Kampfból.

Höcke ellen korábban párton belüli eljárás is indult kijelentései nyomán, miután többek között szégyenemlékműnek nevezte a berlini holokauszt-emlékművet. Felemlegetik, olyan, a náci közbeszédben is bevett kifejezéseket használ, mint a degeneráltság vagy az élettér. Höcke egy ponton az interjú újrakezdését kezdeményezte, amit a riporter visszautasított, így elköszöntek egymástól, miután Höcke komoly következményeket is kilátásba helyezett. Viszont a tévécsatorna a szóváltásokkal együtt – amelyekben Höcke mellette ülő sajtósa is részt vett – leadta a teljes felvételt. Jürgen Pohl AfD-képviselő szerint a ZDF szándékosan készítette elő a botrányt. Peter Frey, a csatorna főszerkesztője azt közölte: „Nem akartunk botrányt. Olyan anyagot akartunk, amely kifejti az AfD és Höcke nyelvezetét. Felvilágosító, nem pedig botrányt okozó anyagot akartunk.” Frank Überall, a Német Újságíró-szövetség elnöke a sajtószabadságra hivatkozva védelmébe vette a sugárzott interjút és támadta Höckét.

A történtekkel a tegnapi német nyelvű sajtó is részletesen foglalkozott. „A kérdés egy újságíró legnemesebb és legélesebb fegyvere. Amikor valaki meg akarja határozni a kérdéseket és a válaszokat, akkor nem vitára törekszik, hanem propagandára törekszik” – írta a Der Spiegel liberális hírmagazin. A leszabályozott németországi sajtóviszonyoktól független svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) – a nyelvterület egyik vezető lapja – azonban árnyaltabban látja a helyzetet, úgy vélve, az interjú, amelyet a politikus maga is megosztott közösségi oldalán, tökéletesen kapóra jött Höckének. „A megközelítés mindenekelőtt a német újságírásról és kettős mércéjéről árulkodik. A legtöbb politikussal többé-kevésbé kritikus interjúkat készítenek. Az AfD-politikusok esetében más a megközelítés. Őket legjobb esetben is a szőnyeg szélére kell állítani, le kell leplezni, le kell, hogy járassák magukat.” A napokban egyébként az NZZ idézte az Oxfordi Egyetem tanulmányát, miszerint a ZDF baloldali nézőközönséggel bír, míg az ugyanúgy közszolgálati brit BBC a különböző politikai meggyőződésűeket is meg tudja szólítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.