Hivatali idejének lejárta előtt eltávolítanák Trumpot a demokraták

A demokraták nem várnának Joe Biden megválasztott elnök január 20-án esedékes beiktatásáig: azonnal eltávolítanák Donald Trumpot a hatalomból.

2021. 01. 08. 19:11
TRUMP, Donald
Végleg elhallgattatta a Twitter a még hivatalban lévő elnököt. Fotó: Andrew Harnik Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kongresszus demokrata párti képviselői felkészültek arra, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) távolítsák el hivatalából Donald Trumpot, miután hívei szerdán megostromolták a washingtoni Capitolium épületét, ezzel akadályozva a tavaly novemberi elnökválasztás eredményének hitelesítését. Katherine Clark demokrata párti házelnökhelyettes tegnap tudatta: amennyiben Mike Pence alelnök nem kezdeményezi Trump eltávolítását az amerikai alkotmány 25. kiegészítése értelmében, úgy a demokraták fogják kezdeményezni azt.

Elmondta azt is, hogy egyelőre kivárják, mit lép Mike Pence, akitől azt várják, hogy az alkotmány 25. kiegészítése alapján vegye át a hatalmat a leköszönő elnöktől Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatásáig. Ehhez azonban a kormány többségének a beleegyezésére is szükség lenne, elemzők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy Pence ebbe belemegy.

Amennyiben azonban az alelnök nem lép, a demokraták már jövő héten szavazhatnak az impeachmentről a – demokrata többségű – képviselőházban. A szenátusban ugyanakkor kétharmados hozzájárulásra és ezzel republikánus szenátorok támogatására volna szükség a hivatalban lévő elnök elmozdításához, elemzők szerint tehát aligha valószínű, hogy a demokraták sikerrel járnának.

Joe Biden szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta: a megválasztott elnök jelenleg a hivatali teendők átvételére összpontosít, ezért a kongresszusra, illetve Pence-re és a Trump-adminisztráció többi tagjára bízza, hogy belátásuk szerint döntsenek arról, kitöltheti-e Trump a hivatali idejéből hátra lévő 12 napot.

Közben a leköszönő elnök – Twitter-fiókjának 12 órás felfüggesztését követően – egy videóüzenetet tett közzé, amelyben tőle nem megszokott hangnemben – elemzők szerint a republikánusok nyomásának engedve – elismerte, hogy a 2020-as választásoknak hivatalosan is vége van, és éles kritikát fogalmazott meg a szerdán a Capitoliumot megostromló tömeggel szemben.

– Amerika mindig is a törvény és a rend országa volt, és az is marad. Azok a demonstrálók pedig, akik betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, meggyalázták az amerikai demokrácia székhelyét

– fogalmazott Trump. Hozzáfűzte: akik megszegték a törvényt, fizetni fognak tetteikért.

Beszélt arról is, hogy Amerika egy intenzív választási időszakon van túl, amely során az érzelmek túlhevültek. – A kongresszus ugyanakkor hitelesítette az elnökválasztás eredményét. Az új adminisztrációt január 20-án beiktatják. Ezért most arra koncentrálok, hogy biztosítsam a hatalom zökkenőmentes és rendezett átmenetét. Ez gyógyulást, megbékélést követel – fogalmazott a leköszönő elnök. A megbékélést közvetítő szavait követően azonban Twitteren már arról posztolt:

nem vesz részt Joe Biden beiktatásán, híveinek pedig azt üzente: annak a csaknem 75 millió embernek, aki rá szavazott, a jövőben is hatalmas hangja lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.