Hivatalos: A járvány miatt lezárják az EU külső határait

A tagállami vezetők rendkívüli, virtuális csúcstalálkozóján döntöttek arról, hogy a koronavírus gyors terjedése miatt legalább harminc napra lezárják az EU külső határait. A korlátozás alól többek között a schengeni egyezmény tagországainak polgárai, a britek, valamint a blokkon kívüli országokból érkező orvosok és ápolók jelentik a kivételt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az is kulcsfontosságú, hogy a következő napokban a védőfelszerelések beszerzésében is előrelépés történjen.  

Judi Tamara
2020. 03. 17. 20:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványhelyzet miatt az Európai Unió történetében eddig példátlan mértékű beutazási tilalomról döntöttek a tagállamok vezetői ma este. Az állam- és kormányfők virtuális csúcstalálkozóján zöld jelzést kapott a bizottsági javaslat, miszerint legalább harminc napra lezárják a schengeni övezet külső határait.

Akár szimbolikus is lehetne, hogy az estébe nyúló ülést követően nem a csúcsintézmények vezetői Brüsszelben, hanem Angela Merkel kancellár – a nyitott határok egykori szorgalmazója – állt először kamerák elé Berlinben, majd tájékoztatott a szigorításról. – Németország azonnal életbe lépteti az intézkedést – közölte, hozzátéve, hogy a tagállamok teljes egyetértésben döntöttek a harminc napig tartó beutazási tilalomról.

Megerősítette azt is, hogy a korlátozás egyelőre harminc napra szól, de amennyiben a járványhelyzet úgy kívánja, meg is hosszabbítható. – A polgárok egészsége most a prioritás – szögezte le Merkel, aki szerint az áruk szabad áramlása, illetve az egységes belső piac működése tekintetében is teljes volt az egyetértés az országvezetők között.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben a járványhelyzettel kapcsolatban kiemelte: kulcsfontosságú, hogy még a következő napokban eredményt érjenek el a védőfelszereléseket, valamint az azokra vonatkozó közös beszerzéseket illetően. – Természetében és méretében is kivételes válsággal állunk szemben – fogalmazott Charles Michel. A koronavírus okozta járvány miatt az Európai Unió tagországai vezetőinek jövő héten esedékes csúcstalálkozóját is videokonferencia formájában tartják meg – mondta az Európai Tanács elnöke.

Urusla von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig köszönetet mondott azért, hogy a tagállamok felkarolták a bizottság járványügyben tett javaslatait. – Most a tagállamokon a sor, hogy a külső határokat lezárják – mondta, utalva arra, hogy az EU-nak önmagában erre nincs hatásköre.

Von der Leyen első ízben hétfő este tájékoztatta az európai közvéleményt a beutazási tilalomról. Utóbbi alól természetesen kivételt képeznek majd az európai unió állampolgárai, a schengeni egyezmény tagországainak polgárai, illetve azon harmadik országbeli személyek, akik állandó európai lakcímmel rendelkeznek. A frissen „brexitelt” britekre a beutazási tilalom nem vonatkozik, ők európai polgároknak minősülnek – erősítette meg Von der Leyen, a rendelkezés nyilvánosságra hozott szövege pedig azt is kimondja, hogy amennyiben hajlandók rá, az Egyesült Királyság és Írország is korlátozhatják a blokkon kívülről történő beutazást. (Írország bár EU-tagállam, máig fenntartja a saját határellenőrzés jogát, nem tagja schengeni térségnek – a szerk.) A továbbiakban az unió szintén fogadja majd a nem schengeni államokból érkező orvosokat, ápolókat, határőröket, diplomatákat, illetve a nemzetközi védelemre szoruló személyek előtt sem zárja be az ajtót.

A jelenleginél lényegesen rugalmasabbá teszi az Európai Unió az állami támogatásra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy a tagállami kormányok hatékonyan tudják támogatni a vállalatokat – közölte Ursula von der Leyen.

A bizottsági elnök ma este pozitívumként említette azt is, hogy a bizottság tudományos szakértőkből álló, frissen létrehozott csoportja is a minél kisebb mértékű társadalmi érintkezést javasolta a koronavírus feltartóztatásának érdekében. A bizottság nemrég egy videót is közzétett, amelyben Von der Leyen azt üzente az európaiaknak: „Önök az otthonmaradással segíthetik a legtöbbet!” A felvételen az is elhangzik, hogy Brüsszel számításai szerint akár már az ősszel piacra kerülhet a koronavírus elleni oltóanyag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.