Hódít a vírusturizmus – karácsonyi bevásárlás, illegális bulik

Korábban a belgák jártak át Hollandiába, a járványhelyzet változásával most megfordult a trend.

Cseke Dóra
2020. 12. 16. 16:06
Spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Brussels
Police officers check documents as they patrol in central Brussels during a curfew imposed by the Belgian government as the spread of the coronavirus disease ( COVID-19) continues, in Brussels, Belgium October 30, 2020.REUTERS/Johanna Geron - RC2BTJ9A4OXR Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-flandriai hatóságok megerősítették a határ menti ellenőrzéseket a belga–holland határon, miután Hollandiában országos karantén lépett életbe a drasztikusan emelkedő fertőzésszámok miatt. Carina Van Cauter, Kelet-Flandria kormányzója elmondta, hogy a határok átjárhatók és nyitva maradnak, de a fokozott ellenőrzésre szükség van, hogy megakadályozzák a vírus átterjedését Belgiumba, ahol a járvány hosszú hónapok küzdelme után csitulni látszik. A belga hatóságok a holland partnerek együttműködésére számítanak. – Tájékoztatnunk kell a külföldieket, hogy nem léphetnek be Belgiumba a szabadidejük eltöltése és az ünnepi bevásárlások céljából – hangsúlyozta a flamand kormányzónő.

A koronavírus-járvány miatt az óvatosság és a szigor érthető lenne.

Különös színezetet ad azonban a flamand régió döntésének az, hogy egy hónappal ezelőtt az akkor még súlyos egészségügyi krízissel küzdő Belgium lakossága ingázott át a szomszédos Maastrichtba szabadidős programokra,

azzal a céllal, hogy ott intézzék el ünnepi bevásárlásaikat (például a Mikulás-ünnepségekre a cukorkák megvásárlását), amikor Hollandiában a járvány még jól kézben tartott volt.

Pedig a holland lakosok ugyanennek a félelmüknek adtak akkor hangot: tartottak tőle, hogy a súlyosan fertőzött országból a tömegesen átjáró belga vásárlók áthurcolják hozzájuk a vírust.

November közepén Maastricht bevásárlóutcájában a vásárlók 40 százaléka belga volt. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Most azonban Hollandia az, amely szigorít: hétfőn éjjel országos karantén lépett életbe, a teljes lezárás azonban felkészületlenül hagyta a karácsonyi bevásárlással még adós hollandokat. Helyi beszámolók szerint kígyózó sorban álltak hétfőn az emberek az üzletek között. Pedig mindössze három héttel ezelőtt nyíltak újra a múzeumok, a parkok és az állatkertek. – Teljesen eszement ötlet karácsony előtt mindent bezárni, miközben már hat hónapja nem hord senki maszkot – vélekedik egy holland vásárló.

A karácsonyi ajándékvásárlásokat az utolsó pillanatra halogató hollandok a szomszédos Belgiumban akarnak, akartak megoldást találni.

Miközben a kelet-flandriai régió kitiltja a kereskedelmi célú látogatókat a területéről, a

Franciaországgal határos vidéken élő belgákat sem kell félteni. Ők ugyanis Franciaországba ingáznak át borbélyhoz hajat és szakállt vágatni, mondván, Belgiumban a fodrászatok és a borbélyszalonok járványügyi okok miatt februárig zárva tartanak.

Az északi nyelvrokonok látogatását előszeretettel viszonozzák a franciák, akik viszont Belgium déli részébe járnak át illegális házibulikat tartani. Szombat éjjel a dél-belgiumi Saint-Mard település lakói riasztották a rendőrséget „gyanús éjszakai randalírozás” miatt. A helyszínre érkező rendőrök egy ötvenfős szülinapi bulit lepleztek le a kijárási tilalom idején.

A rendezvény résztvevőinek többsége francia fiatal volt, akik részegen és meztelenül üdvözölték a helyszínre kiérkező belga rendőröket.

A belga és francia lapok egyaránt beszámoltak az esetről, a Saint-Mard településnek helyet adó Gaume megye egyik lapja büszkén kiemelve: „Nemhiába, mi vagyunk a legforróbb belga régió!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.