Holland EP-képviselő: Megrendült a bizalom Málta és az EU között

Forrás: MTI2019. 12. 03. 21:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrendült a bizalom Málta és az Európai Unió között a Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásával kapcsolatos egyre nagyobb hullámokat verő botrány miatt – jelentette ki Sophie in 't Veld holland európai parlamenti (EP-) képviselő kedden máltai látogatásán.

Úgy fogalmazott, hogy a bizalom alapja már nincs meg. Sophie in 't Veld azt követően beszélt újságírókkal, hogy Joseph Muscat máltai kormányfővel találkozott.

„A találkozót követően nem hiszem, hogy aggályainkat figyelembe vették volna” – hangsúlyozta.

„Hosszasan beszélhetnénk az ügy részleteiről, de végtére is a dolog a legfőbb politikai hivatal hitelességéről és igazáról szól. Nehéz elképzelni, miként tartható ez fenn” – fűzte hozzá.

Sven Giegold német zöldpárti EP-képviselő pedig azt hangoztatta, hogy Muscatnak nem lenne szabad részt vennie a következő uniós csúcstalálkozón.

„Muscat pénzügyi bűncselekmények és a korrupció mocsarát képviseli, amely Caruana Galizia életét követelte. Egy ilyen személy nem vehet részt, mint bármely más miniszterelnök egy uniós csúcson” – húzta alá Giegold, aki egy héttagú tényfeltáró küldöttséggel kedden kezdte meg kétnapos vallettai látogatását, amelyen a kormányfővel is találkozott.

Giegold a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „A még hivatalban lévő máltai kormányfővel nem lehetséges többé a megszokottak szerint bánni”. Muscatnak azonnal vállalnia kell a felelősséget, nem pedig januárban – tette hozzá az EP-képviselő. A következő uniós csúcstalálkozó december 12-13-án tartják Brüsszelben.

Vera Jourová, az uniós bizottságnak a jogállamisági ügyekben is illetékes „értékek és átláthatóság” nevű portfólióját vezető biztos a nap folyamán telefonon egyeztetett Owen Bonnici máltai igazságügyi miniszterrel és aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Szóvivője szerint Jourová azt szorgalmazta, hogy a vizsgálatokat politikai befolyás nélkül zárhassák le. Bonnici ugyanakkor a máltai igazságügyi reform állapotáról tájékoztatta az uniós biztost. Jourová viszont hangsúlyozta: sok teendő van még ebben a kérdésben.

Az uniós parlament hétfőn közölte, hogy jogállamisági vizsgálatot indít a máltai újságírónő meggyilkolásával összefüggésben.

Muscat pedig vasárnap este jelentette be lemondását. A politikus tudatta: arra kéri az általa vezetett, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én kezdje meg az új vezető megválasztásának folyamatát, és ha megvan az új vezető, akkor a kormány és a párt éléről is távozni fog.

Máltán napok óta tüntetnek a kormány ellen. Hétfőn este rövid ideig aktivisták akadályozták a képviselőket abban, hogy elhagyják a vallettai törvényhozás épületét. Egyesek tojásokkal dobálták meg a máltai honatyákat.

Caruana Galizia számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.