Hollandiában betiltották a Hells Angels motoros bandát

Azonnali hatállyal betiltotta a Hells Angels motoros klub hollandiai működését szerdán egy utrechti törvényszék arra hivatkozva, hogy az intézkedés szükséges a közrend védelme érdekében.

Forrás: MTI2019. 05. 29. 21:34
null
Amszterdam, 2019. május 29. 2007. február 20-án Amszterdamban készített kép a Hells Angels motoros klub tagjairól. Egy utrechti törvényszék 2019. május 29-én azonnali hatállyal betiltotta a Hells Angels motoros klub hollandiai mûködését arra hivatkozva, hogy az intézkedés szükséges a közrend védelme érdekében. Az ügyben eljáró bíróság rámutatott, hogy a banda több tagját is elítélték korábban erõszakos, illetve kábítószerrel és fegyverekkel kapcsolatos bûncselekmények, köztük gyilkosságok, lövöldözések miatt. MTI/EPA/ANP/Pieter Franken Fotó: Pieter Franken
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben eljáró bíróság rámutatott, hogy a banda több tagját is elítélték korábban erőszakos, illetve kábítószerrel és fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmények, köztük gyilkosságok, lövöldözések miatt.

„Az erőszak gyakran olyan fokú és akkora társadalmi nyugtalanságot okoz, hogy már a közrend megsértésének minősül” – mondták ki az ítéletben.

„Ez azt jelenti, hogy mától nem lehet senki klubtag Hollandiában” – írták.

A védelem azt hangoztatta, hogy a klubot nem lehet teljes egészében betiltani, ugyanis a tizenhat hollandiai szervezetnek nincsen központi vezetése, de a bíróság elvetette ezt az érvelést.

Az ügyészség szóvivője elmondta, ez az első alkalom, hogy egy országban betiltják a szerinte „az erőszak kultúráját” képviselő Hells Angels működését.

Fotó: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak

Nem most került először hasonló ügy bíróság elé Hollandiában. Korábban már megpróbálták törvényen kívül helyezni a Hells Angels helyi szervezeteit, azonban ezt a legfelsőbb bíróság végül 2009-ben elutasította.

Az országban több motoros klubot is bűnszövetkezetnek minősített és betiltott már a bíróság, legutóbb a Bandidost és a Satudarah-t.

A világ több mint ötven országában jelen lévő és sok ezer tagot számláló Hells Angels gyökerei a negyvenes évek végi Egyesült Államokba nyúlnak vissza, szélesebb ismertségre csak a hatvanas években tett szert.

A közvélekedés szerint bűnszervezet, a klub azonban állítja, hogy legfeljebb egyes tagjai tekinthetőek bűnözőknek, maga a szervezet a törvényeket betartva működik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.