Hollywood bosszúja csapott le Liam Neesonre

Liam Neeson egy friss interjúban egy rasszizmustól fűtött múltbeli történetet mesélt el, aminek következtében nemcsak legújabb filmjének sikere, de az amerikai talkshow szereplései is kérdésessé váltak. Neeson bár tagadja a vádakat, a liberális szórakoztatóiparban amúgy is sok van a rovásán: korábban a #metoo mozgalomnak szólt oda.

Judi Tamara
2019. 02. 08. 17:08
Actor Liam Neeson poses before a news conference to promote his movie, "Taken 2" in Seoul
Az Elrabolva második részének filmbemutatóján Fotó: Kim Hong-Ji Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkoriban föl-alá járkáltam egy bottal a kezemben, és reménykedtem benne, hogy valaki majd belém köt. Szégyellem bevallani, de legalább egy hétig azt kívántam, hogy egy fekete rohadék kijöjjön egy kocsmából, és összeszólalkozzunk. Egyszerűen megöltem volna – utóbbi mondat vethet véget a hazánkban is népszerű Liam Neeson filmes karrierjének.

Az északír származású – amerikai, brit és ír állampolgárságú – filmcsillag a The Independent című brit lapnak adott interjút a legújabb, Dermesztő hajsza című mozijával kapcsolatban, amikor felelevenítette a rasszista felhangú történetet. Eszerint Neeson egy közeli barátját körülbelül negyven éve megerőszakolta egy fekete amerikai férfi, a sztár pedig emiatt akart bosszút állni bárkin, akinek fekete a bőrszíne.

Bár a személyes történettel filmbeli karakterének bosszúszomját akarta szemléltetni, Neeson nem sejthette, hogy hamarosan rasszizmusvádak kereszttüzében találja magát. Először a film New York-i bemutatójának vörös szőnyeges – interjúkra is alkalmat adó – eseményét törölték, tegnap pedig kiderült, hogy a sztár Stephen Colbert ma esti talkshow-jában sem tűnik fel. Amerikai sajtóforrások szerint mindkét döntést a színész hozta meg, aki egyébként a botrány kirobbanása óta állt már kamerák előtt: a minap a híres Good Morning America tévéműsorban kezdett Nem vagyok rasszista című védőbeszédbe. Kevésbé eredményesen: tegnap a Men in Black (Sötét zsaruk) rajongói fenyegettek a nyáron a mozikba kerülő film bojkottjával, amennyiben a készítők nem vágják ki belőle a szerintük rasszista színészt.

Az Elrabolva második részének filmbemutatóján
Fotó: Reuters

Nemcsak a közönség, hanem Holly­wood is komolyan veszi a hasonló ballépéseket. Emlékezetes, hogy a #metoo nőjogi mozgalom égisze alatt kibontakozó molesztálási vádak kapcsán nem csak tényleges bűnelkövetőket taszított ki a szórakoztatóipar, hanem bárkit, akivel kapcsolatban felmerült a szexuális jellegű visszaélés gyanúja.

Liam Neeson már a #metoo-történetből sem jött ki jól: egy korábbi tévés műsorban boszorkányüldözésnek bélyegezte a feminista harcot, mondván, hogy ma már bármelyik híres ember elveszítheti az állását, mert valaha „megfogta egy lány térdét”.

Északír szálak

Liam Neeson interjúja a brit szigeteken is nem várt visszhangot váltott ki, ugyanis a színész részben a konfliktusos Észak-Írország­ban töltött fiatalkorával magyarázta a történteket. – Ismertem olyan embereket, akik belehaltak az éhségsztrájkba, és számos másik ismerősöm is nyakig benne volt az északír zavargásokban. Tökéletesen megértem, hogy a bosszúvágy még erősebb bosszút, a gyilkolás pedig egyre több vért követel. Észak-Írország ennek a példája – idézte a sajtó a színészt. Tegnap a The Irish News északír portál cikkezett róla, hogy próbálták felderíteni, hogy Liam Nee­son a híres belfasti éhségsztrájk mely tagjait ismerhette, de arra jutottak: a férfi a nyolcvanas évek elején már Londonban élt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.