Holttesteket emeltek ki a hajóból

Mentőbúvárok megtalálták a Dél-Kalifornia partjainál leégett kirándulóhajó 25 utasának holttestét, kilenc embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Mártonffy Attila
2019. 09. 04. 15:06
null
A leégett jármű megmaradt roncsai között még kilenc embert keresnek Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mentőbúvárok megtalálták a Dél-Kalifornia partjainál leégett kirándulóhajó 25 utasának holttestét, kilenc embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és kutatnak utánuk – közölte helyi idő szerint hétfő este Matthew Kroll, az amerikai parti őrség egyik parancsnoka, akit az MTI idézett. A kirándulóhajó 39 emberrel a fedélzetén hétfő hajnalban gyulladt ki a Los Angelestől 140 kilométerre lévő Santa Cruz-szigetnél. A 34 utast álmában érte a tűz, a fedélzeten lévő ötfős legénység viszont ébren volt, ők a tengerbe ugrottak, és egy másik hajó mentette ki őket. A megtalált holttestekből húszat már felszínre hoztak, ötöt még nem tudtak a veszélyes körülmények miatt. Utóbbiak a parttól mintegy húsz méterre lévő, felfordult hajótest alatt vannak. Az apály és dagály állandóan mozgatja a hajótestet, ebből adódnak a nehéz­ségek – mondta egy másik parancsnok, Monica ­Rochester. A tulajdonos korábbi közlése szerint a húsz méter hosszú, ­Conception nevű hajó szombaton hajnalban hajózott ki Santa Barbarából, hogy utasai búvárkodhassanak a közeli szigeteknél, és hétfőn – amely az Egyesült Államokban munkaszüneti nap volt – késő délután kellett volna visszatérnie.

A leégett jármű megmaradt roncsai között még kilenc embert keresnek
Fotó: MTI/EPA

A búvárkodásra kiképzett kirándulóhajó a környék legjobb és legbiztosabb konstrukciójának számított, s mind a vízi jármű, mind üzemeltetője, a Truth Aquatics mindenben megfelelt az amerikai parti őrség előírásainak. A katasztrófa okát még vizsgálják, ám attól függetlenül, hogy mi okozta a tüzet, egyvalami biztos: a lángok olyan hirtelen csaptak fel és harapóztak el, hogy hajnalban semmi esélyük nem volt a biztonságos menekülésre a fedélzet alatt a fekhelyükön alvó utasoknak – írja a The Los Angeles Times. Az eddigi nyomozás nem talált szándékos gyújtogatásra utaló jelet. Szakértők szerint a hajótüzek gyakran a motorházban keletkeznek, ahol az üzemanyag és a gyújtáskapcsoló érintkezésbe kerül. Elektromos hiba, azaz vezetékek vagy akkumulátorok meghibásodása is okozhatta a tüzet, de kívül is keletkezhettek, például a raktérben. Az pedig csak ronthatott a helyzeten, hogy a fedélzeten lévő légzőkészülékek tartályai tele voltak tiszta oxigénnel. Ez ugyan önmagában nem robbanékony, de a már fellobbant tüzet tomboló pokollá teszi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.