Homályosak az amerikai csapatkivonás részletei

Az, hogy ez konkrétan hogy néz majd ki, a következő hetekben derülhet ki – mondta az amerikai védelmi államtitkár.

2020. 07. 16. 15:08
Secretary of the Army Ryan McCarthy testifies to the Senate Armed Services Committee during a hearing examining military housing on Capitol Hill in Washington
USA-MILITARY/SENATE Fotó: Joshua Roberts Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az, hogy ez konkrétan hogy néz majd ki, a következő hetekben derülhet ki. Nem akarok a főnököm elé vágni ebben a kérdésben – vissza-visszatérő kérdéseik dacára ez volt a legtöbb, amit újságírók az Európát érintő csapatkivonásról kiszedtek Ryan McCarthy amerikai védelmi államtitkárból (képünkön) azon a meghívásos telekonferencián, amelybe lapunk is bekapcsolódhatott. Ez azt jelenti: egy hónappal azt követően sem világosak a részletek, hogy Donald Trump elnök megerősítette a sajtóértesüléseket: Washington 34 500-ról 25 ezerre akarja csökkenteni németországi katonáinak számát.

Fotó: Reuters

Trump azt is elmondta: a csökkentés addig maradna érvényben, amíg Berlin nem teljesíti anyagi hozzájárulási kötelezettségét a NATO-ban; ez a GDP két százalékának megfelelő védelmi költségvetést jelent. De mi történik akkor, ha teljesíti? – kapta a kérdést az Európában tárgyaló McCarthy a mostani sajtóbeszélgetésen. A Pentagon a szárazföldi hadseregért felelős második embere azt mondta: semmi olyan döntéshozatali eljárásba nem vonták be, amelyben ilyen felülvizsgálatról szó lenne.

A legnagyobb amerikai katonai kontingens Európában a németországi. A katonákon kívül több ezer amerikai civil is teljesít ott szolgálatot, a családtagokkal együtt egy ilyen döntés tízezreket érint. Az amerikai elnök utasítása szerint a csapatcsökkentést a Pentagonnak még a novemberi elnökválasztás előtt, szeptember végéig végre kell hajtania. Ugyanakkor Janusz Bugajski, a washingtoni Európai Politikai Elemzőközpont főmunkatársa lapunknak nemrég azt mondta: Trump ígérete dacára nagyon valószínűtlen, hogy a 9500 amerikai katona, illetve családtagjaik szeptemberig elhagynák Németországot. Az is bizonytalan, hogy Lengyelországba telepítenék át egy részüket. McCarthy az újságíróknak hangsúlyozta: az ezerfős amerikai csapaterősítés, amelyről most Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszterrel tárgyalt, még egy korábbi megegyezésre vezethető vissza, nem Trump júniusi bejelentésére.

Anthony Blinken, Trump novemberi kihívója, Joe Biden külpolitikai tanácsadója a napokban azt mondta: elnökké választása esetén Biden felülvizsgálná a Németországban állomásozó amerikai csapatok csökkentését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.