Hongkong hanyatlásától vár felemelkedést Tokió

A japán kormánypárt arról tanácskozik, hogyan tehetnék vonzóbbá az országot a külföldiek számára.

Mártonffy Attila
2020. 07. 02. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) azért fohászkodik, hogy Tokió beteljesítse régi álmát s Ázsia meghatározó pénzügyi központjává váljon. Mindezt arra alapozzák, hogy ezt a pozíciót eddig betöltő Hongkongból a Kína által bevezetett nemzetbiztonsági törvény jelentette politikai nyomás miatt az üzletemberek és a külföldi vállalatok a japán fővárosba helyezik át tevékenységüket. Az LDP szerdán kezdett el tanácskozni arról, miként tehetnék vonzóbbá Tokiót a külföldi tőke és az áttelepülni kívánó lakosság számára.

Az utóbbi hetek fejleményeit súlyosbítja, hogy az egykori brit gyarmat történetének eddigi legmélyebb gazdasági recessziójával készül szembenézni az egy éve tartó Kína-ellenes tüntetések és a koronavírus-járvány okozta gazdasági kiesések miatt. A munkanélküliség tizenöt éve nem tapasztalt magasságokba emelkedett, a befektetők máshová viszik a pénzüket, a külföldi rezidensek pedig a városállam elhagyását fontolgatják. Ráadásul az Egyesült Államok is készül megvonni Hongkongtól a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt.

Japánnak azonban e vágy teljesüléséhez egy sor akadályt le kell küzdenie. Az adók magasabbak, mint Ázsia más pénzügyi központjaiban, túlburjánzik a bürokrácia, és meglehetősen erősek a nyelvi korlátok is. Mindezek tetejébe a szigetország jelenleg több mint száz ország állampolgárainak beutazását tiltja a Covid–19 terjedésének megakadályozása miatt. Katajama Szacuki, az LDP külföldi munkaügyi csoportjának a vezetője júniusban vetette fel a parlamentben az ötletet, amire Abe Sindzó miniszterelnök is kedvezően reagált. Az ügyben az LDP őszre jelentéstervezetet készít, a részletesebb tervekkel az év végére akar előállni. Katajama ugyanakkor a The Japan Times című lap szerint elismerte, hogy ebben a témában eddig nem nagyon jeleskedett az ország. Egy évvel ezelőtti adatok szerint Japánban mindössze mintegy 13 ezer magasan képzett szakember él különleges munkavállalói vízummal.

– Ha Japán egy sor előnyt tudna nyújtani, már régen pezsgő üzleti élet folyna Tokióban – mutatott rá az LDP politikusa. Úgy véli, létre lehetne hozni például egy különleges, offshore gazdasági övezetet, ahol más adózási szabályok érvényesülnének, s a vízum jellegét is az új körülményekhez lehetne igazítani.

– Csak az a kérdés, hogy választópolgárok megszavaznák-e mindezt – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.