Horvátország is tárgyal a Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről

Zágráb egymillió adag orosz vakcinát tervez beszerezni az elkövetkező két-három hétben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 17. 15:16
null
Zágráb, 2021. január 18. Az új koronavírus ellen oltanak be horvát parlamenti képviselõket a törvényhozás zágrábi épületében 2021. január 18-án. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország már tárgyal Moszkvával az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről – mondta Vili Beroš egészségügyi miniszter a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján Zágrábban. A biztonság és a hatékonyság a legfontosabb számunkra – emelte ki a tárcavezető. Szavai szerint az volna a legoptimálisabb, ha az európai gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezné a vakcinát, de az eltarthat egy ideig. Ezért a horvát ügynökség feladata utánajárni, hogy lehetséges-e más módon beszerezni az orosz oltóanyagot – húzta alá. Hozzátette továbbá: amikor a horvát gyógyszerügynökség úgy értékeli, hogy a feltételek teljesültek, jóváhagyást adhat ideiglenes használatra.

Az új koronavírus ellen oltanak be horvát parlamenti képviselőket a törvényhozás zágrábi épületében 2021. január 18-án
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

A Jutarnji List horvát napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva szerdán arról cikkezett: Zágráb egymillió adag orosz vakcinát tervez beszerezni az elkövetkező két-három hétben, hogy addigra rendelkezésre álljon, amikorra az EMA engedélyezi használatát, és ezt követően rögtön megkezdhesse vele az oltást. Így a többi rendelkezésre álló oltóanyaggal együtt nyárra beolthatnák a lakosság hetven százalékát – írták. A tárgyalásokat a zágrábi orosz nagykövetség is megerősítette. A Hina horvát hírügynökségnek úgy nyilatkoztak: amennyiben megállapodásra jutnak a horvát kormánnyal, az oltóanyag két-három héten belül megérkezhet Horvátországba, ahol jelenleg a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltanak.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 274 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 999-et. Egy nap alatt 18 újabb beteg halt bele a Covid–19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5357-re emelkedett. Kórházban 927 beteget ápolnak, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.