Hosszú Katinka lesz a székely aláírásgyűjtés reklámarca

Eddig egymillió-kilencezer szignónál tartanak, most a területi kritérium teljesítése a cél.

Forrás: hirado.hu2020. 07. 19. 18:27
HOSSZ Katinka
Kvangdzsu, 2019. július 21. Hosszú Katinka a nõi 200 méteres vegyesúszás elõdöntõje után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. A szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója 2:07.17-es idõvel ért célba. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombattól folytatódhat az aláírásgyűjtés a nemzeti régiók védelméért, miután a koronavírus-járványra való tekintettel az unió engedélyezte a határidő meghosszabbítását fél évvel. A petíciót a Székely Nemzeti Tanács indította még tavaly, és idén májusig egymillió aláírást kellett összegyűjtenie, legalább hét uniós tagállamból. Az egymillió meg is lett, de csak három országban jött össze a kellő számú aláírás. A szervezet most európai kampányt indít – hangzott el az M1 híradójában.

Újra működnek az online felületek, november 7-ig néhány személyi adat megadásával az Európai Unió valamennyi tagállamában aláírható a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés, de papíralapú íveken is gyűjtik a támogatásokat. Eddig egymillió-kilencezer szignónál tartanak, a mostani kampányban a területi kritérium teljesítése a cél. Ehhez kulcskérdés, hogy sikerül-e megmozgatni az európai nemzeti közösségeket.

„Akik ugyanolyan, vagy hozzánk hasonló helyzetben vannak nemzeti kisebbségekként, ők is őshonos nemzeti kisebbségekként érdekeltek abban, hogy ezt az aláírást sikerre vihessük. Erre kérünk és biztatunk mindenkit, hogy minden nyugat-európai kapcsolatát mozgassa meg, hogy sikerre vigyük ezt az ügyet” – mondta Brassai Hunor, a MINTA ifjúsági szervezet elnöke

Ennek érdekében most angol nyelvű kampányt is indítottak, amelynek a háromszoros olimpiai bajnok úszó, a reklámarca. A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a nemzeti régiók legitimitását az szolgálná, ha több millió aláírás gyűlne össze és legalább 10-15 országban teljesülne a minimális területi küszöb.

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy azok a régiók, ahol sajátos nyelvű és kultúrájú őshonos kisebbségek élnek, váljanak az Európai Unió jogalanyaivá, és saját jogon férhessenek hozzá fejlesztési forrásaikhoz. A kezdeményezés a nemzetiregiok.eu és az Irdala.hu oldalon támogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.