Hosszú távú megoldásokat szorgalmaz az ENSZ főtitkár a menekültekkel kapcsolatban

Hosszú távra szóló, konkrét megoldások kidolgozását kérte António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán a világszervezet egy újonnan létrehozott munkacsoportjától a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek ügyében, akiknek a száma tavaly mintegy 58 millióra rúgott világszerte.

Forrás: MTI2019. 12. 04. 6:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guterres emellett ajánlások kidolgozását kérte a munkacsoporttól arra vonatkozóan, hogyan lehetne javítani az ENSZ-tagállamok reagálását erre a jelenségre, úgy a menekültek, mint az őket befogadó országok vonatkozásában.

„A múlt évben 41 millióra nőtt és ezzel rekordmagasságba emelkedett a lakóhelyüket valamilyen fegyveres konfliktus miatt elhagyni kényszerülő emberek száma a világban. Ugyanabban az évben további 17 millió ember vált menekültté természeti katasztrófák okán” – állítja a világszervezet egy New Yorkban közzétett nyilatkozata.

A problémával foglalkozó nyolc fős munkacsoport tagjait kedden nevezték ki, köztük több olyan személlyel, akik valamelyik menekültáradattal szembesülő országból származnak.

A csoport két társigazgatójának a főtitkár az olasz Federica Mogherinit, az Európai Unió volt kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, illetve a ruandai Donald Kaberukát, az Afrikai Fejlesztési Bank korábbi elnökét választotta ki – jelezte az ENSZ, anélkül, hogy megjelölte volna azt a határidőt, ameddig le kell tenniük az asztalra a következtetéseiket tartalmazó jelentést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.