Huszonnyolc halott a tripoli légicsapásban

Magyar Nemzet
2020. 01. 06. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légicsapás ért egy katonai akadémiát a líbiai fővárosban, Tripoliban, huszon­nyolcan meghaltak, főként az intézmény diákjai, többtucatnyian pedig megsebesültek – jelentette az MTI. A légicsapás a főváros Hadaba nevű területén történt, a városközponttól délre, ahol már hónapok óta harcok folynak. A Tripoli székhelyű kormány erőit a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ostromolják. A helyzet az elmúlt hetekben vált a korábbiakhoz képest még súlyosabbá azáltal, hogy Haftar erői szorosabbá vonták a főváros körüli ostromgyűrűt.

Haftar bejelentette, hogy a végső csatát vívják Tripoli bevételéért. A kelet-líbiai tobruki ellenkormányt vezető Haftar április 4-én indította csapatait a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A török parlament múlt csütörtökön felhatalmazta az ankarai kormányt katonák vezénylésére Líbiába, a nemzetközileg elismert kormány támogatására. Korábban Recep Tayyip Erdoğan török elnök és a líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök aláírta a katonai és biztonsági együttműködésre, valamint a tengeri határokra vonatkozó megállapodásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.