Idegenellenes zavargások Dél-Afrikában

Pretoria üzleti negyedében a randalírozók köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak be az üzletekbe, ahonnan aztán ellopták az árukat.

2019. 09. 05. 13:02
Police patrol the streets after overnight unrest and looting in Alexandra township, Johannesburg
Rendőrjárőrök Johannesburg elővárosában Fotó: Marius Bosch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcvan embert vett őrizetbe a rendőrség a Johannesburgban és Pretoriában három napja tartó zavargásokkal összefüggésben, írta az MTI. A hatóságok közlése szerint öt ember meghalt az összetűzésekben, amelyek során randalírozó csoportok elsősorban külföldi tulajdonú üzleteket dúltak fel és fosztottak ki. Cyril Rama­phosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke elítélte a vasárnap este óta tartó támadásokat, és „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte az erőszakos zavargásokat. „Semmiféle módon nem igazolható az, ha valaki feldúlja másnak a tulajdonát vagy éppenséggel megpróbálja meggyilkolni azért, mert az az érzése, hogy a külföldiek elveszik a helyiek munkáját” – üzente az elnök.

A rendőrség egyelőre még vizsgálja, pontosan mi is robbantotta ki a zavargásokat Pretoria üzleti negyedében, ahol a randalírozók köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak be az üzletekbe, ahonnan aztán ellopták az árukat. Cyril Ramaphosa elnök arról beszélt, hogy nagyon sötét korszak a mostani a Dél-afrikai Köztársaság számára, mert a nők ellen elkövetett támadások, szexuális erőszakcselekmények és gyilkosságok mind „foltot ejtenek a nemzet lelkiismeretén”.

Rendőrjárőrök Johannesburg elővárosában
Fotó: Reuters

Tiwa Savage nigériai énekesnő tegnap lemondta johannesburgi fellépését, arra hivatkozva, hogy nem fogja végignézni, amint „lemészárolják a népét”.

Az ország törvényhozási fővárosában, Fokvárosban ma kezdődik a Világgazdasági Fórum, ennek vendége lesz Muhammadu Buhari nigériai elnök is, akivel a hónapok óta tartó erőszakcselekményekről is szót ejt majd Ramaphosa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.