Idén is szűk családi körben ünnepelnek Európa-szerte

Az Európai Unió több tagállamában napról napra súlyosbodik a koronavírus-helyzet: országszerte egyre több a beteg, az intenzív osztályok ágyai fogynak és az áldozatok száma is egyre inkább növekszik. Nem meglepő tehát, hogy számos nyugat-európai ország kormánya úgy döntött, a húsvéti ünnepek idejére nem, vagy csupán kis mértékben lazít a korlátozásokon, noha igyekeznek arra törekedni, hogy a hosszú hétvégét normális keretek között tudják tölteni az emberek.

2021. 04. 03. 13:50
null
Párizs, 2021. április 2. Hívek imádkoznak a leégett Notre-Dame-székesegyházból kimentett stilizált töviskoszorú elõtt a nagypénteki misén a párizsi Saint-Germain l'Auxerrois katolikus templomban 2021. április 2-án. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák utazhatnak hétfőig

Emmanuel Macron francia elnök néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy szombattól az ország egész területére kiterjesztik azokat a korlátozásokat, melyek Párizsban és további tizennyolc megyében már második hete érvényben vannak. A kormány által harmadikutas megoldásnak nevezett szigorítás legalább egy hónapig lesz érvényben, azonban néhány szigorúbb intézkedésen enyhített Párizs.

– Azok, akik más megyében töltenék a hosszú hétvégét, az ünnepek alatt utazhatnak

– jelentette ki korábban az államfő. A francia belügyminisztérium azonban kihangsúlyozza, hogy az este hét óra és reggel hat óra közötti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, továbbá hétfő estig mindenkinek haza kell érnie.

Hívek imádkoznak a leégett Notre-Dame-székesegyházból kimentett stilizált töviskoszorú előtt a nagypénteki misén a párizsi Saint-Germain l'Auxerrois katolikus templomban 2021. április 2-án
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Gérald Darmanin belügyminiszter korábban arra kérte a lakosságot, hogy kerüljék a beltéri összejöveteleket és bár nem szabályellenes, de a háztartások idén ne gyűljenek össze az ünnepekre. Párizs továbbá arra is felszólította az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen és a családdal, valamint barátaikkal töltött idő alatt is tartsák be a szabályokat. A múzeumok, éttermek, kávézók, bárok és a turisztikai látványosságok a hosszú hétvége alatt is zárva tartanak.

Teljes zárlat alá került Olaszország

Az olasz kormány háromnapos zárlatot vezetett be az országban annak érdekében, hogy megpróbálják megakadályozni a koronavírus-esetek számának hirtelen emelkedését. Az elmúlt napokban több esetben is húszezer fertőzött fölé került a napi megfertőződések száma, több régióban már a legszigorúbb korlátozások vannak érvényben.

– Országszerte mintegy hetvenezer rendőr és katona ellenőrzi a szabálysértőket húsvétkor

– jelentette be korábban az olasz kormány, hozzátéve, hogy különösen az otthonokban megrendezett ünnepléseket, valamint azokat az éttermeket, szállodákat és bárokat ellenőrzik, amelyek a szankciókat vállalva is hajlandók megnyitni kapuikat.

Rendőrök ellenőrzik az utasokat a milánói központi pályaudvaron 2021. április 2-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Paolo Salmoirago

A „vörös zóna” alá eső régiókban tilos az otthonok elhagyása, kivéve, ha az ember bevásárolni vagy munkába megy, vagy pedig más sürgős elintéznivalója van. Az húsvéti ünnepek alatt azonban a lakosok meglátogathatják családtagjaikat és barátaikat, viszont a régiók közötti utazás nem engedélyezett továbbra sem.

Egyre több osztrák tartomány zár

A húsvéti ünnepek előtt további két tartomány is csatlakozott az erre az időszakra szigorúbb korlátozásokat bevezető osztrák területekhez: Bécs mellett Burgenland és Alsó-Ausztria is bejelentette, hogy öt nappal meghosszabbítják az intézkedések időtartamát, melyek így jövő vasárnapig lesznek érvényben. A tartományi kormányzók azzal indokolták döntésüket, hogy kórházaik hamarosan elérhetik azt a pontot, mikor az intenzív osztályokon már nem tudnak több beteget ellátni.

– Minden szakértő azon a véleményen van, nincs esély arra, hogy a következő napokban nagymértékű változás következzen be a koronavírus-helyzetben

– magyarázta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter kedden, hozzátéve, hogy más tartományoknak is meg kell hosszabbítaniuk a korlátozásokat Bécs mintájára. A politikus arra is utalást tett, nem kizárt, hogy április 11. után is érvényben maradnak a szabályozások.

Az elkövetkező napokban Ausztria-szerte érvényben marad az este nyolc óra és a reggel hat óra közötti kijárási tilalom és két háztartásból csupán két felnőtt találkozhat egyszerre. Ezenkívül azokon a helyeken, ahol kötelező az orrot és szájat eltakaró maszkviselés, továbbra is az FFP2 típusú, vagy azzal egyenértékű maszkot kell viselni.

Hollandia kinyitná az egyetemeket

Március végén a holland kormány úgy döntött, hogy más európai államokhoz hasonlóan meghosszabbítják a koronavírus elleni korlátozásokat legalább április 20-ig, azonban a kijárási tilalom idején módosítottak: este kilenc óra helyett tíz órakor kezdődik. Hollandia célja az, hogy legkorábban április 26-tól hetente egy napon személyesen is részt vehessenek az órákon a felsőoktatásban tanulók. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a fertőzések száma országszerte csökkenjen és az oktatási intézményekben is elérhetők legyenek a diákoknak a koronavírustesztek.

Németországban sem lazítanak

Angela Merkel német kancellár korábban nagymértékű zárlatot javasolt az ünnepekre, azonban ezt végül törölték, helyette a tartományi kormányfők vezettek be szigorúbb korlátozásokat. Többnyire minden nagyobb városról elmondható, hogy a hétnapos statisztikai adatokat veszik alapul: ha egy héten keresztül százezer lakosra száz új fertőzött jut, ott szigorítások várhatók. Hessenben például két háztartásból csupán öt 14 év feletti személy találkozhat összesen, és ha megemelkedik a betegek száma, akkor az este kilenc és reggel öt óra közötti kijárási tilalom is érvényes lesz. Az országban továbbra is kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése, kiemelten az üzletekben és a tömegközlekedésben.

Nagypénteki misén vesznek részt a hívők a hannoveri Marktkirche templomban 2021. április 2-án
Fotó: MTI/AP/DPA/Julian Stratenschulte

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.