Igor Matovič hajlandó lemondani, de feltételei vannak

A helyzet azután mérgesedett el a szlovák kormánykoalíción belül, hogy Pozsony orosz vakcinát rendelt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 21. 20:55
null
Slovakia's Prime Minister Igor Matovic leaves at the end of an EU summit at the European Council building in Brussels, on December 11, 2020. (Photo by Francisco Seco / POOL / AFP) Fotó: FRANCISCO SECO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette: hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Igor Matovič – aki erről pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének ülése után nyilatkozott – távozásának feltételéül elsődlegesen azt jelölte meg, hogy távozzanak posztjaikról azok, akik leghangosabban követelték az ő távozását. Matovič személy szerint Richard Sulík gazdasági miniszter, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, illetve Juraj Šeliga, a pozsonyi parlament alelnöke és Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottsága elnöke távozását jelölte meg feltételül.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben eltérő elképzelései miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, amikor a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

A pozsonyi négypárti koalíción belüli feszültségekről itt és itt írtunk nemrég.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.