Így alakítja át a drogüzletet a koronavírus

A koronavírus járvány negatív gazdasági hatásai elérték az illegális kábítószer-kereskedőket is. A határzárak miatt egyre kevesebb az áru és ami még van, az gyenge minőségű és drága.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 04. 15. 19:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus miatt Franciaországban bevezetett szigorítások és határzárak következtében számos vállalkozáshoz hasonlóan az illegális kábítószerüzlet is válságban van. Egyre nehezebb ugyanis a drog terjesztése, utánpótlás pedig nem érkezik külföldről, az egyetlen kivétel talán a teherszállító hajók konténerein érkező szállítmány, ezért a meglévő készletek vészesen fogynak. A maradék áru általában silány minőségű és rendkívül drága.

A francia Kábítószer-ellenes Hivatal (Ofast) jelentése alapján máris hiány van a legtöbb francia régióban, mivel – néhány kannabisz ültetvény kivételével – nem termelnek kábítószert az országban, mindent külföldről kell behozni. Az egyre nagyobb hiány következtében azonban az árak is egyre magasabbak, a Le Figaro értesülései szerint Lyonban például a hasis ára 40 százalékot emelkedett. Egy kilogramm ára 2500 euróról 3500-ra drágult, a kokain pedig még jobban, 60 euróról 100 euróra grammonként.

 

Ha a kijárási tilalom folytatódik, akkor a francia drogpiac átszerveződésére lehet számítani, hiszen a kábítószer kereskedők mindent megtesznek a fennmaradás érdekében. Jelenleg szárazföldi úton Hollandia a legbiztosabb ellátó, mivel ott nincs vesztegzár és a könnyű drogokat legálisan árusító kávéházak kínálata továbbra is bőséges.

A még meglévő áru terjesztése azonban további nehézségeket okoz, mivel a rendőrök és csendőrök rendszeres ellenőrzéseket tartanak az utakon. Az Rtl.fr francia hírportál számolt be róla, hogy a minap egy 31 kilogrammos kannabisz szállítmányt találtak a rendőrök egy közúti ellenőrzés során Nanterre mellett. Két autót állítottak meg, amint az A86-os autópályára akartak felhajtani. Kiderült, hogy mindkét kocsiban kábítószert szállítottak, a sofőröket azonnal őrizetbe vették és a nanterre-i ügyészség nyomozást indított az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.