Így jutott el Szlovákia a teljes összeomlásig

Szlovákiában jelenleg a világon a legmagasabb az ezer főre jutó, koronavírus okozta halálozások száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Az ország a múlt év végén egyedülálló módon kezdett országos tesztelésbe. Ám úgy tűnik, hiába minden törekvés, az öt és fél milliós ország rendkívül súlyos helyzetbe került. Összefoglaltuk, mi vezetett idáig – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 02. 21. 13:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos lezárás helyett országos tesztelés – Igor Matovič miniszterelnök október közepén állt elő ezzel az ötlettel, mert úgy vélte, ez az egyedüli alternatívája az országos lezárásnak, ami súlyos gazdasági károkat okozna. Az országos tesztelést mind a négy párt támogatta a kormánykoalícióból.

Így Szlovákia októberben a világon elsőként országos tesztelésbe kezdett. A V4-es ország ezzel a lépésével szembement a fősodorral, mivel szinte minden ország az újabb lezárás mellett döntött a második hullám felfutásakor.

Két nap alatt több mint 3,6 millió embert teszteltek le – ebből nagyjából 38 ezer lett pozitív. Rájuk két hét karantén várt.

Egy héttel később (november 7-én), a második körben csak azokban a járásokban teszteltek, ahol az előző körben 0,7 százaléknál nagyobb volt a pozitivitási ráta.

A tesztelésekkel párhuzamosan október 24-től november elejéig országos kijárási tilalmat vezettek be, vagyis egy rövid időre leállították az országot. Ennek eredményeként egy hét alatt sikerült visszaszorítani a megbetegedések számát.

Igor Matovič kormányfő sikeresnek értékelte a kétkörös országos tesztelést, a koronavírus-járvány által leginkább érintett régiókban 74–88 százalékkal sikerült csökkenteni az azonosított fertőzöttek számát.

Az újabb tömeges tesztelés ötlete sem volt népszerű, Zuzana Caputová köztársasági elnök is erősen kampányolt ellene. Az ellenérzést használta ki a szlovák gazdasági miniszter, Richard Sulík, aki Matovič szerint szabotálta a tesztek beszerzését, így az országos tesztelés megbukott.

Amint lefutott az első tesztelés és a lezárás hatása, újra emelkedni kezdtek az esetszámok, ráadásul meredeken.

December 26-án megkezdődött az oltás Szlovákiában, elsőként az ismert infektológust, Vladimír Krčméryt oltották be, majd másnap a kormány több tagját is.

Január elején azonban megjelent a brit mutáció az országban, és sokak szerint emiatt jutottak el most a válság küszöbére.

A variáns megjelenése alkalmat adott arra is, hogy a miniszterelnök ismét szembekerüljön a gazdasági miniszterrel. Matovič szerint Sulík felelős azért, hogy hetekkel korábban nem lehetett elkezdeni az országos tesztelést, és így több ezer halálesetért és milliárdos gazdasági kárért felelős.

Végül Szlovákia eljutott arra a pontra, hogy míg ősszel elsők voltak a járványkezelést illetően, addig mostanra az utolsó helyre kerültek. Az ország egészségügye drasztikusan túlterheltté vált, orvos- és nővérhiány alakult ki. Emiatt a szlovák kormány szerdán aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét, és egészségügyi személyzetet kért a többi uniós országtól.

A szlovák helyzet súlyosságát az is mutatja, hogy az országban működő krematóriumokban már nem győzik a halottak hamvasztását. Szlovákiában jelenleg hat krematórium a nap 24 órájában működik. A hamvasztásokat nem tudják felgyorsítani, közben a holtestekből egyre több érkezik – számol be róla az Új szó.

Roman Mikulec belügyminiszter az ülés előtt arról beszélt, hogy valószínűleg több hűtőkamiont fognak rendelni, és azokat fogják szétküldeni a krematóriumokba.

Mindeközben a kormányban ellentétek rajzolódtak ki a vakcinabeszerzést illetően. A csütörtöki kormányülésen a Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről szóló javaslatot vitatták meg, a négypárti kormánykoalíció egyik tagja, a Za ľudí azonban megvétózta az orosz vakcina vásárlását. Igor Matovič azt mondta, hogy sajnálja a párt hozzáállását, ugyanakkor bármennyire is szeretné, nem fogja kommentálni a döntést – szerinte az emberek maguk is le tudják vonni a következtetéseket.

Mint szombatra kiderült, a döntés ellenére Szlovákia mégis vásárolni fog a Szputnyik V-ből. A témában összehívott sajtóértekezleten a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy megállapodott Oroszországgal kétmillió adag Szputnyik V vakcina június végéig történő szállításáról. Matovič újabb bírálatot is megfogalmazott az orosz vakcina korábbi elutasítását illetően, kiemelve, hogy annak alkalmazását Magyarország mellett további 29 ország már engedélyezte.

A hét közepén Magyarország, Lengyelország és Ausztria is felajánlotta a segítségét Szlovákiának a járvány elleni küzdelemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.