II. Erzsébet és Károly herceg is elutasítja Harry vádjait

Vilmos herceg kijelentette, egyáltalán nem rasszista a királyi család, mint azt öccse sugallta.

2021. 03. 12. 14:08
VILMOS herceg; KATALIN hercegnõ
London, 2020. március 9. Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsõszülött fia és felesége, Katalin cambridge-i hercegnõ érkezik a Brit Nemzetközösség Társaságának évenkénti ökumenikus istentiszteletére a londoni Westminster-apátságba 2020. március 9-én. A különbözõ felekezetek híveinek közös imádságát március második hétfõjén tartják a királykoronázó anglikán székesegyházban. A II. Erzsébet brit uralkodó részvételével rendezett esemény az Egyesült Királyság legjelentõsebb keresztény találkozója. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetért II. Erzsébet brit királynő és Károly walesi herceg Vilmos herceg tegnapi nyilatkozatával, mellyel a Harry herceg és felesége, Meghan rasszizmussal kapcsolatos vádjaira reagált – értesült a Daily Mail című napilap. A hercegi pár Oprah Winfrey amerikai műsorvezetőnek adott interjút, melyben közölték: szerintük fiúgyermekük, Archie azért nem kaphatta meg a hercegi címet a királynőtől, mert sötét a bőrszíne, ugyanis Meghan édesanyja színes bőrű. Az Egyesült Királyságban az 1917 óta hatályban lévő szabályozás szerint a hercegi párok gyermekei nem kapnak automatikusan hercegi vagy hercegnői címet, ehhez a királynő jóváhagyása szükséges.

– Mi egyáltalán nem vagyunk rasszista család

– szögezte le Vilmos tegnap, aki éppen egy kelet-londoni iskolában tett látogatást feleségével, Katalinnal. Ez volt az első alkalom, hogy a királyi család egyik tagja nyilvánosan reagált Harry és Meghan nyilatkozataira.

Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és amerikai felesége, Meghan Markle sussexi hercegné interjút ad Oprah Winfrey amerikai televíziós személyiségnek
Fotó: MTI/AP/Harpo Productions/Joe Pugliese

Habár a Buckingham-palota korábban bejelentette, hogy Vilmos nem fog válaszolni az újságírók kérdéseire, állítólag egy tudósító mégis megkérdezte tőle, hogy a királyi család valóban rasszista-e. A herceg továbbá elmondta, hogy ez idáig még nem beszélt testvérével, de mihamarabb sort szeretne keríteni erre a beszélgetésre, hogy lezárhassák az ügyet. Harry korábban úgy mesélt kapcsolatukról, hogy olyan, mintha egy űr lenne köztük, azonban reméli, hogy idővel helyreáll kapcsolatuk a palotával. Noha II. Erzsébet eredetileg nem a nyilvánosság előtt tervezte kezelni az ügyet, Vilmos felhívta rá a figyelmet, hogy a hamis állítások megcáfolásáról mindenkinek tudnia kell. Harry egyébként az uralkodócsalád más tagjaival sem ápol kifejezetten jó kapcsolatot, az amerikai műsorvezetőnek adott interjúból az is kiderült, hogy már édesapjával, Károly herceggel is megszakadt a kapcsolata.

– Az egész királyi család szomorúan értesült arról, hogy az elmúlt évek mennyire nagy kihívást jelentettek Harry és Meghan számára. A felvetett kérdések, különös tekintettel a faji szempontok megemlítése, rendkívül nyugtalanítók. Noha az emlékeink eltérhetnek, komolyan vesszük az interjúban elmondottakat

– közölte Vilmos.

A „világ legveszélyeztetettebb hercegének” nevezte Harry sussexi herceget Bob Craft, a brit haderő különleges alakulatának, az SAS-nek a volt katonája. Elmondta, hogy a hercegnek még sokáig szüksége lehet védelemre, ugyanis korábban a brit csapatok kötelékében harcolt az afganisztáni konfliktusban is. Craft szerint Harry herceg pozíciója miatt potenciális célpontja lehet emberrablóknak és terroristáknak. Nemrégiben egy tálib vezető is megerősítette, hogy Harry ellen több alkalommal is indítottak támadást szolgálata idején, többek közt azért, mert a herceg a fanatikus vallási csoport több tagját is lelőtte. Katonai szakértők is alátámasztották, hogy a terrorszervezetek figyelme egyre inkább Harry felé terelődhet, különösen mióta elhagyta az Egyesült Királyságot, és feleségével az Egyesült Államokba költözött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.