India lehet az első ország, ahol négy vakcinát engedélyeznek

Az Egyesült Királyság és Argentína után Indiában is jóváhagyták az AstraZeneca vakcinát.

2021. 01. 04. 12:55
VARDHAN, Harsh
Újdelhi, 2021. január 2. Harsh Vardhan indiai egészségügyi miniszter látogatást tesz egy oltóközpontban, Újdelhiben 2021. január 2-án. Az illetékes hatóságok a mai napon jóváhagyták a koronavírus által második legfertõzöttebb országban, Indiában az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésû oltóanyagának használatát. Indiában még legalább három oltóanyag - két hazai gyártású és az orosz Szputnyik V - vár még engedélyeztetésre, és India lesz talán a világ egyetlen olyan országa, ahol legalább négy vakcinával indul majd meg az oltási kampány. Az indiai hatóságok azt tervezik, hogy az év elsõ hat-nyolc hónapjában háromszázmillió embert oltanak be az 1,35 milliárd lakosú országban, az oltási kampány elsõ szakaszában elsõsorban az ötven év feletti egészségügyi dolgozóknak, rendõröknek és katonáknak adják be az oltást. MTI/EPA/Radzsat Gupta Fotó: Radzsat Gupta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– India lesz talán a világ egyetlen olyan országa, ahol legalább négy vakcinával kezdődik majd meg az oltási kampány

– jelentette ki a múlt hét végén Prakash Dzsavadekar, India tájékoztatási minisztere.

A dél-ázsiai országban a múlt hétvégén két koronavírus elleni oltóanyag alkalmazását hagyták jóvá a hatóságok. Az egyik vakcina a svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és a brit Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyaga, a másik pedig az indiai Bharat Biotech cég oltóanyaga, a Covaxin. Mindkét vakcina normál hűtési hőmérsékleten szállítható és tárolható, egyelőre azonban csak a sürgősségi felhasználást engedélyezték. Szombaton előzetes teszteket végeztek országban, országszerte minden oltóközpontban 25 egészségügyi dolgozó, több mint 90 ezer személy kapott úgynevezett álinjekciót.

– A vakcinákat közérdekből engedélyeztük bizonyos feltételeket betartva, vizsgálati üzemmódban annak érdekében, hogy több oltás álljon rendelkezésre, különösen a koronavírus mutációjával történő fertőzés esetén

– mondta Venugopal Somani, az indiai kormány gyógyszerfelügyeleti csoportjának vezetője, hozzátéve, hogy a gyártók korábban benyújtott elemzései szerint mindkét újonnan engedélyezett oltóanyag száz százalékban biztonságos.

Az All Indiai Drug Action Network több nem kormányzati szervezet független hálózata, mely azon dolgozik, hogy megkönnyítse az alapvető gyógyszerekhez való hozzáférést és segítsék alkalmazásukat.

Helyi szakértők és ellenzéki politikusok azonban aggodalmukat fejezték ki az ország saját fejlesztésű Covaxin vakcinája miatt, ugyanis az indiai kutatócsoportok vizsgálatai még nem fejeződtek be, vagy legalábbis a kormány nem tesz közzé erre vonatkozó információkat.

– Megértem, hogy gyorsan kell cselekedni és fel kell számolni azokat az akadályokat, melyek hátráltatják az oltóanyagok mielőbbi alkalmazását. Azonban a kormánynak kötelessége átláthatóvá tenni a rendszert, valamint a döntéshozatal folyamatát, és közzé kell tenni az kezükbe került adatokat az oltásokról. Ha ezt nem teszik meg, az befolyásolhatja a társadalom bizalmát

– mondta Swapneil Parikh mumbai kutató.

Az All Indiai Drug Action Network képviselői logikátlannak nevezték a kormány döntését, miszerint egy félig tanulmányozott vakcinát jóváhagynak sürgősségi használatra. Szakértők mellett a közösségi média különböző platformjain a bejegyzéseikben többen megkérdőjelezték az oltóanyag jóváhagyásának helyességét a vizsgálatok befejezése előtt.

– Nincsenek olyan hatékonysági adatok, amelyeket bemutattak vagy közzétettek volna, és amelyek igazolnák, hogy az oltóanyag használata valóban biztonságos

– jelentette ki Gagandeep Kang, India egyik leghíresebb orvosa a Times of India napilap újságírójának.

India egészségügyi minisztere azonban felszólította az embereket, hogy ne terjesszenek oltásellenes híreket.

– Az oltás jóváhagyása előtt nem fogunk kompromisszumokat kötni

– mondta India egészségügyi minisztere.

A mintegy 1,3 milliárd lakosú, a világ második legnépesebb államaként számon tartott India a koronavírus-fertőzöttségben is élen jár: a legfrissebb statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokat követően India jelentette a legtöbb fertőzöttet, több mint tízmillió beteget, és mintegy 150 ezren hunytak el a járványban. A dél-ázsiai ország kormányának közleménye szerint augusztusig mintegy háromszázmillió embert terveznek beoltani. Az oltási kampány első szakaszában elsősorban az ötven év feletti egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek és katonáknak adják be az oltást. Az országban még legalább két oltóanyag – egy hazai gyártású és az orosz fejlesztésű Szputnyik V – vár engedélyeztetésre.

A Pfizer–BioNTech-oltóanyag után az Oxford–AstraZeneca-vakcinát a is egyre több országban engedélyezik. Ma az Egyesült Királyság hat kórházában – London, Oxford, Sussex, Lancashire, Warwickshire kórházaiban – már megkezdték az oltások beadását, Argentína pedig még a múlt hét elején hagyta jóvá a vakcinák alkalmazását sürgősségi esetekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.