Indiai kormányfő: Kasmír jogállásának megváltoztatása fejlődést hoz és véget vet a szélsőségességnek

Az észak-indiai Dzsammu és Kasmír állam jogállásának megváltoztatása fejlődést hoz és véget vet a szélsőséges tevékenységeknek a térségben – jelentette ki csütörtöki beszédében Narendra Modi, az indiai kormányfő.

Forrás: MTI2019. 08. 08. 23:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rádió és a televízió által közvetített, több mint 40 perces beszédében a hindu nacionalista Narendra Modi hangsúlyozta, hogy az állam autonómiája megszüntetésének célja Kasmír megszabadítása volt a (térségbeli fő versenytárs, Pakisztán által szított) „terrorizmustól” és „szeparatizmustól”.

Hétfőn az indiai kormány arról is döntött, hogy az észak-indiai államot Dzsammu és Kasmír, illetve Ladak közigazgatási egységre osztják fel.

Az újdelhi kormány hétfőn vonta vissza a Pakisztán által is magának követelt terület hetven éve meglévő különleges alkotmányos státusát. Ez utóbbi lehetővé tette, hogy Dzsammu és Kasmírnak – az egyetlen, muszlim többségű indiai szövetségi tagállamnak – saját alkotmánya és nemzeti zászlaja lehessen, törvényeket hozhasson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezhessen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást.

Beszédében a kormányfő történelminek nevezte a hétfőn bevezetett intézkedést, és biztosította a lakosokat, hogy rövidesen visszatér a rendes kerékvágásba a helyzet.

Hétfő óta 560 embert – egyetemi tanárokat, politikusokat, helyi parlamenti képviselőket vettek őrizetbe az észak-indiai államban az intézkedés elleni elégedetlenség elfojtása érdekében.

Modi szerint a kasmíriaknak a nemzet főáramába való illesztése fejlődést idéz majd elő, állami és magáncégek beruházásaival új munkahelyeket teremt majd.

A kormányfő azzal vádolta meg Indiát: „fegyverként használja fel a legutóbbi intézkedéseket, hogy India ellen bőszítse a térség lakóit”. Meggyőződését fejezte ki, hogy az új rendszer képes lesz megszabadítani Kasmírt a terrorizmustól és a szeparatizmustól.

A pakisztáni külügyminiszter csütörtökön kizárta az India elleni katonai fellépést, bár előző nap Iszlámádád közölte: kiutasítják India pakisztáni nagykövetét, felfüggesztik a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat, a vasútügyi miniszter pedig a Lahor-Újdelhi expresszvonat leállítását jelentette be.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak. Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik. A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.