Ingyen tesztelik koronavírusra Moszkva teljes lakosságát

A tesztelés során során kapott adatok segítségével a hatóságok pontosabban követhetik a járvány alakulását.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 16. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult Moszkvában a nyilvános és ingyenes tömeges vírustesztelés péntektől. Ennek során a Covid-19 ellen termelt antitesteket vizsgálnak majd a szervezetben, hogy megállapítsák, a lakosság hány százaléka esett már át a koronavíruson. A teszt az aktív megbetegedéseket is szűri, így akkor is el tudják különíteni a Covid-19-cel fertőzött személyt, ha egyébként tünetmentes. A moszkvai főpolgármester, Szergej Szobjanyin szerint néhány naponta közel 70 ezer ember kap majd meghívót a teszt elvégzésére. A viszgálatokat vérvétellel harminc moszkvai kórházban végzik. Május végére a naponta elvégzett tesztek száma meghaladja majd a kétszázezret a több mint 12 millió lakosú orosz fővárosban.

A nyilvános tesztelés során kapott adatok segítségével a hatóságok pontosabban követhetik a járvány alakulását, hogy ennek megfelelően hozzhassák meg a szükséges döntéseket.

– Az adatokat a mos.ru portálon publikáljuk, és ez lesz az alapja a vezetői döntéseknek az egészségügyi rendszer működésével, illetve a korlátozások enyhítésével vagy szigorításával kapcsolatban – írta Szobjanyin a személyes honlapján. A meghívások véletlenszerű sorrendben történnek, e-mail-en vagy sms-ben.

A napokban kiderült az is, hogy a moszkvai hatóságok felvásárolták Oroszország legnagyobb szájmaszk gyártóját, a KIT-et (Innovációs Technológiák Vállalata). A cég az országban gyártott orvosi szájmaszkok harmadát állítja elő. A Vedomosztyi orosz lap információi szerint az orosz főváros vezetése még március közepén szerezhette meg a stratégiailag fontos vállalatot.

– Márciusban, amikor tudatosult bennünk, hogy nagy mennyiségű szájmaszkra lesz szükségünk, és hogy akár egy jelentős hiány is kialakulhat a piacon, megvettük a gyártást, amit a „moszkvai technológiai park” területére helyeztünk át – mondta a Vedomosztyi megkeresésére a moszkvai alpolgármester, Vlagyimir Jefimov.

 

A Vedomosztyi szerint a vállalat piaci értéke másfél milliárd rubel, vagyis közel hétmilliárd forint lehetett. A KIT jelenleg napi egymillió szájmaszkot állít elő, de a gyártókapacitást napi 2-3 millióra növelik majd. Mivel Moszkvában a héten kötelezővé tették a szájmaszkok és gumikesztyűk viselését, Jefimov szerint az orosz fővárosnak négymillió maszkra van szüksége minden egyes nap. A városi cég által gyártott maszkokat jelenleg önköltségi áron kórházaknak juttatják el, de az állami intézményeknek már nem jut belőle elegendő mennyiségben. Egy orosz orvosi maszk önköltségi ára körülbelül 31 forint, de a nagykereskedőknél ez már a többszörösét, kb. 112 forintot is elérheti. A Vedomosztyi számításai szerint Moszkva így havi mintegy 490 millió rubelt (2,2 milliárd forint) spórol a saját gyártókapacitás miatt, vagyis a vállalat vételára már három-négy hónap alatt megtérülhet.

Oroszországban a Covid-19 megbetegedések száma szombatra meghaladta a 272 ezer főt. A napi új megbetegedések jelenleg mintegy harmada Moszkvában történik, és jelenleg az orosz fővárosban összesen 138 ezer fertőzést tartanak számon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.