Ipari kémkedéssel vádolják a diplomatát és kiutasítják

Kiutasítanak egy orosz diplomatát Ausztriából – vált ismertté hétfőn az osztrák sajtóból, amelynek értesülését a külügyi szóvivő is megerősítette.

Forrás: MTI2020. 08. 24. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kronen Zeitung című helyi napilap arról számolt be, hogy Ausztria első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot.

Az újság értesülései szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják, és úgy tudni, hogy egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák személy saját kezdeményezésből tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg.

Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen és diplomáciai mentességére hivatkozott – írta a Kronen Zeitung.

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn a bécsi Külügyminisztériumhoz fordult a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, ahol azt közölték, hogy a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval. Részletekkel nem szolgáltak.

Klaudia Türtscher osztrák külügyi szóvivő is csupán arra szorítkozott, hogy megerősítse, az orosz diplomatát ki fogják utasítani.

A bécsi orosz nagykövetségen felháborodással fogadták az osztrák hatóságok döntését. A diplomáciai képviseletnél úgy vélekedtek, hogy a döntés kárt okoz a két ország közötti építő jellegű kapcsolatoknak és valószínűsítették, hogy az ügyben nem marad el majd Moszkva válaszlépése.

Kreml: Moszkva válaszolni fog az orosz diplomata osztrák kiutasítására

 

Oroszország válaszintézkedéseket fog hozni amiatt, hogy Ausztria kiutasított egy orosz diplomatát – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov a válaszadás módját az orosz külügyminisztérium hatáskörébe utalta. Oroszország bécsi nagykövetsége közleményében a kiutasítást alaptalannak minősítette, és tükörintézkedést helyezett kilátásba. A képviselet szerint a retorzió kárt okoz a kétoldalú kapcsolatoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.