Iraki államfő: A miniszterelnök hajlandó lemondani, ha megállapodnak utódjának személyéről

Ádil Abdel Mahdi miniszterelnök hajlandó lemondani, de csak azzal a feltétellel, ha az iraki parlamenti pártszövetségek megállapodnak utódjának személyéről – mondta csütörtökön televíziós beszédében Barhám Száleh iraki államfő.

Forrás: MTI2019. 10. 31. 21:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mahdi miniszterelnök hajlandó lesz leköszönni posztjáról a fővárosban kitört tömegtiltakozások nyomására, de a hatalmi űr elkerülése végett ragaszkodik ahhoz, hogy utódját megtalálják – mondta az államfő. Száleh kijelentette, hogy az előrehozott választásokra csak az új választási törvény alapján kerülhet sor, amelynek tervezete a jövő héten kerül a parlament elé.

A miniszterelnök minél gyorsabb megállapodást szorgalmaz utódja személyéről, mert szerinte így lehet elkerülni a hónapokig tartó politikai káoszt. Mahdit egy éve nevezték ki az iraki parlament élére a parlamenti pártszövetségek között zajló több mint féléves tárgyalások után, tehát a utód megnevezése most sem lesz egyszerű feladat. Mahdi kompromisszumos jelöltként jött szóba az iráni támogatottságú síita milicisták és az ugyancsak síita egyházi vezető Moktada az-Szadr közötti tárgyalások során, aki jelenleg a legnagyobb parlamenti pártszövetség vezére.

Az iraki biztonsági erők csütörtökön egy tüntetőt megöltek és többeket megsebesítettek, miután tízezrek folytatják a tüntetést a vallási szektákon alapuló hatalommegosztás és az országos szintű korrupció ellen. A tüntetések kitörése óta már több mint 250 ember vesztette életét a kormányt támogató félkatonai csoportok és a tüntetők összetűzése során. Ez a tüntetéssorozat a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Husszein 2003-as bukása óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.