Irán azonnal válaszolna egy amerikai támadásra

Az Egyesült Államok bármilyen hadművelete Irán ellen azonnali választ von maga után, amely „nem fog a fenyegetés forrására korlátozódni” – figyelmeztetett Teherán az Egyesült Államoknak küldött hivatalos jegyzékben, amelyet az ISNA iráni állami hírügynökség szerdán idézett.

2019. 09. 18. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegyzék, amelyet Washington Svájc teheráni nagykövetségén keresztül kapott meg, újfent hangsúlyozza, hogy Iránnak semmi köze nincs az Aramco szaúdi állami olajvállalatot ért támadásokhoz.

Washingtonból egyelőre nem érkezett hivatalos reagálás a jegyzékre.

Az Aramco két olajterminálját a hét végén érték dróntámadások, és bár a jemeni húszi lázadók nem sokkal később jelentkeztek az incidens elkövetőiként, Washington Teheránt vádolja a támadásokkal. Az iráni vezetés korábban többször jelezte, hogy támogatja a húszikat, de pusztán politikailag. Tagadta, hogy katonailag is segítené a lázadókat.

Rijád szerdán bejelentette, hogy a nap folyamán „tárgyi bizonyítékokat” mutat be, igazolandó, hogy a támadások hátterében valóban Teherán áll. A SPA szaúdi állami hírügynökség továbbá azt közölte, hogy Szaúd-Arábia csatlakozik ahhoz a misszióhoz, amelyet az Egyesült Államok hozott létre a Perzsa(Arab)-öböl hajózási útvonalának védelmére.

A Fehér Ház régóta igyekszik a térségben olyan államközi szövetséget összekovácsolni, amely – Washington reményei szerint – az iráni befolyást ellensúlyozná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.