Irán azonnal visszalő, ha megtámadják

Irán nem fogja tétlenül nézni, ha Washington hadműveletet indít ellene a szaúdi olajlétesítmények elleni állítólagos támadás ürügyén, s azonnali ellenlépéseket helyezett kilátásba. Közben Szaúd-Arábiában gőzerővel folyik az olajtermelés visszaállítása, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a további lépésekről tárgyal a szaúdi Dzsiddában.

Magyar Nemzet
2019. 09. 18. 17:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok bármilyen hadművelete Irán ellen azonnali választ von maga után, s Teherán fenntartja magának a jogot arra is, hogy az őt ért támadás esetén ne pusztán annak elindítója ellen lépjen fel – áll az Egyesült Államoknak küldött hivatalos teheráni jegyzékben, amelyet az ISNA iráni állami hírügynökség tegnap hozott nyilvánosságra a távirati iroda szerint.

A jegyzék újfent hangsúlyozza Irán elhatárolódását a Saudi Aramco állami olajvállalatot ért múlt szombati dróntámadásoktól, miközben Washington Teheránt teszi felelőssé az incidens miatt. Az első szakértői jelentések is arról árulkodnak, hogy a rakétákat az iszlám köztársaságból indították, s Kuvaiton és Irakon át repültek szaúdi célpontjuk felé. Az iráni elnök szerint az akció a jemeni húszik figyelmeztetése volt, válaszul az ottani polgárháborúban a Rijád vezette koalíció rengeteg civil áldozatot követelő bombázásaira. Haszan Róháni mindazonáltal ismét hangsúlyozta: Teheránnak nincs köze az incidenshez, és továbbra sem akar konfliktust a térségben.

Abdul-Azíz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter egyidejűleg bejelentette, hogy a királyság olajellátása helyreállt az Aramco szaúdi olajvállalat létesítményei ellen a hét végén végrehajtott támadásokat követően. A tárcavezető egy rijádi sajtótájékoztatón azt mondta: az elmúlt két napban a termelés több mint felét sikerült helyreállítaniuk. A szaúdi energia-infrastruktúrát több támadás is érte azóta, hogy Rijád az arab katonai koalíció vezetőjeként beavatkozott Jemenben a húszik ellen, így idén nyáron is sor került ilyenekre.

Az incidenssel kapcsolatban Rijád vizsgálatot indított, amihez az ENSZ-től is segítséget kért. Szerdán azt is bejelentették, tárgyi bizonyítékokat mutatnak be, igazolandó, hogy a támadások hátterében valóban Teherán áll. A SPA szaúdi állami hírügynökség továbbá azt közölte, Szaúd-Arábia csatlakozik ahhoz a misszióhoz, amelyet az Egyesült Államok hozott létre a Perzsa (Arab)-öböl hajózási útvonalának védelmére azután, hogy az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit tartályhajót, amely az Iránhoz közeli Hormuzi-szoroson haladt keresztül. A Hormuzi-szoros térségében több incidens is történt kereskedelmi hajók ellen. A Forradalmi Gárda júliusban lefoglalt egy brit tankert, válaszul London a szoroshoz irányított egy rombolót a brit zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajók átkelésének biztosítására.

A nemzetközi koalíciónak Ausztrália, az Egyesült Királyság és Bahrein a tagja. Többek között erről is tárgyal dzsiddai látogatása során Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szaúdi uralkodóval és a koronaherceggel, de téma Irán közel-keleti befolyása terjedésének megállítása is. Közben Franciaország is jelezte, szakértőket küld az olajvállalat elleni dróntámadások kivizsgálására. Emmanuel Macron elnök hivatalának tegnapi közleménye szigorúan elítélte a támadást, hozzátéve, az államfő biztosította Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst, hogy Párizs továbbra is elkötelezett a közel-keleti stabilitás mellett.

Francia diplomaták a Reutersnek azt mondták, a hét végi incidens megnehezíti Párizsnak a Washington és Teherán közti feszültség csökkentését célzó igyekezeteit.

Hatástalan légvédelem

Szaúd-Arábia dollármilliárdokat költött korszerű nyugati légvédelmi rendszerek kiépítésére, ám ezek, mivel többnyire nagy magasságból érkező támadó rakéták elhárítása a feladatuk – s ezt kitűnően el is végzik –, alkalmatlanok alacsonyan repülő olcsó drónok és manőverező robotrepülőgépek kivédésére. Vagyis éppen olyanok ellen, mint amilyenek a múlt szombaton hatalmas pusztítást végeztek szaúdi olajlétesítményekben. Szakértők ugyanakkor a Reutersnak elmondták, a Közel-Keleten Iránnak van a legnagyobb ballisztikus- és cirkálórakéta-arzenálja, s ezzel az iszlám köztársaság – földrajzi közelségét és térségbeli szövetségeseinek segítségét is figyelembe véve – lényegében el tudja söpörni a teljes szaúdi rakétavédelmi rendszert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.