Irán bosszút esküdött az Egyesült Államok ellen

Iránban tegnap bosszúval fenyegették meg az Egyesült Államokat. Irakban az amerikai csapatok kivonásával kapcsolatos intézkedéseket gyorsították fel azután, hogy múlt pénteken amerikai légicsapásban meghalt Kászem Szolejmani iráni tábornok.

Magyar Nemzet
2020. 01. 07. 6:05
Funeral ceremony for commander of the Quds Force Qasem Soleimani in Tehran
Nem csitul a harag. Az USA és Izrael zászlóját is elégették Szolejmani tábornok tegnapi gyászszertartásán Teheránban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat az iráni állami televíziónak adott tegnapi interjújában Iszmáil Gáni, aki a múlt héten az amerikaiak által meggyilkolt Kászem Szolejmani tábornok után került az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének élére.

– Isten segítségével továbbmegyünk a mártír Szolejmani tábornok által megkezdett úton, ugyanazzal az elszántsággal, mint korábban – jelentette ki Gáni. Szolejmani és többek között Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milíciavezér péntekre virradóra vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében. Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el.

Nem csitul a harag. Az USA és Izrael zászlóját is elégették Szolejmani tábornok tegnapi gyászszertartásán Teheránban
Fotó: Reuters

Tegnap Teheránba érkezett Szolejmani koporsója, amelynél Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette az iszlámban hagyományos temetési imát. A szertartáson több magas rangú iráni politikus jelent meg, többek közt Haszan Róháni iráni elnök, Ali Laridzsáni parlamenti elnök és Ibráhim Raiszi, az iráni igaz­ságszolgáltatás vezetője is – írja az MTI. Az eseményt, amelyen százezrek vettek részt, az iráni állami televízió élőben közvetítette.

A Taszním félhivatalos iráni hírügynökség tudósítása szerint a hétfői az egyik legnagyobb tömeggyűlés volt az ország modern történelmében. Szolejmanit ma temetik szülővárosában, a dél-iráni Kermánban.

A tegnap összegyűlt tömeghez beszélt Zeinab Szolejmani, a meggyilkolt tábornok lánya is, aki szintén éles szavakat intézett az amerikaiakhoz. – A Közel-Keleten állomásozó amerikai katonák családjai azzal töltik majd a napjaikat, hogy a gyermekeik halálára várnak – jelentette ki.

Hozzátette: Trump ördögi terve, hogy egymás ellen fordítsa az irakiakat és az irániakat, kudarcot vallott, és ezzel kapcsolatban méltatta az iraki parlament vasárnapi határozatát, amely felszólítja Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfőt, hogy vonja vissza az amerikai katonák behívására és ott-tartózkodására vonatkozó kormányzati döntést.

– Az iraki hatóságok előkészítették az amerikai csapatok kivonását szolgáló mechanizmust. A nemzetközi koalíció szerepe kizárólag a tanácsadásra, a kiképzésre és a fegyverszállításra lesz korlátozva, a fegyveres erői pedig elhagyják az országot – hangsúlyozta tegnap Abdel-Karim Halaf iraki katonai szóvivő. – Az iraki kormány korlátozta a külföldi erők tevékenységét a földön és a levegőben is.

Jelenleg tiltott számukra a csapatmozgás – tette hozzá Halaf. Mint mondta, az Egyesült Államok az iraki főparancsnokság tudta nélkül hajtott végre műveleteket az ország területén. – A nemrég történt amerikai légicsapások olyan ostobaságok, amelyekről nem szabad hallgatni – jelentette ki Halaf. Kiemelte, hogy Kászem Szolejmani Irak vendége volt, és látogatása Irak belügye volt.

Az iraki bejelentések ellenére Donald Trump amerikai elnök szank­ciókkal fenyegette meg Irakot, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat. Trump újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy több milliárd dolláros számlát nyújt be az arab országnak, ha az amerikai katonákat az ország elhagyására kötelezik. Donald Trump kijelentette: Washington nem távozik Irakból anélkül, hogy ne téríttetné meg az amerikai haderő ottani költségeit.

Rendkívüli NATO-ülés

A NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülést hívott össze tegnapra, a közel-keleti feszültség növekedése miatt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt követően döntött a tanács rendkívüli ülésének összehívásáról, miután megbeszélést folytatott a 29 szövetséges tagállam képviselőivel. A NATO szombaton arról döntött, hogy felfüggeszti iraki kiképzőműveleteit, és felfüggesztette akcióit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő, amerikai vezetésű nemzetközi szövetség is. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.