Irán: Két pakisztáni is van a Forradalmi Gárda elleni múlt heti merénylet elkövetői közt

Pakisztáni volt az elkövetője annak a múlt heti öngyilkos merényletnek, amelyben meghalt az iráni Forradalmi Gárda 27 tagja – jelentette a Tasnim iráni hírügynökség kedden, az elit katonai erő egyik magas rangú tisztjére hivatkozva.

Forrás: MTI2019. 02. 19. 19:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohammed Pakpúr dandártábornok a Tasnimnak azt mondta, a támadást kitervelő terrorcsoport egy másik tagja is pakisztáni állampolgár, és soraiba tartozott még három iráni állampolgár is, Szisztán-Beludzsisztán tartományból.

Pakpúr elmondta, hogy az öngyilkos merénylet során használt autó maradványait a rendőrség lefoglalta, két embert pedig őrizetbe vettek, miután azonosították a gépjármű tulajdonosát. Hozzátette, hogy a szélsőséges csoport tagjai számos más merénylet elkövetésére készültek.

A Forradalmi Gárda hétfőn három letartóztatást jelentett be az üggyel kapcsolatban.

Ugyancsak kedden a Fars iráni hírügynökség idézte Hosszein Szalamit, a Forradalmi Gárda helyettes vezetőjét, aki a merényletben meghalt áldozatok emlékére szervezett ünnepségen azt mondta, Szaúd-Arábia „a gonosz szíve a térségben”.

A Gárda a múlt héten azt állította, hogy az amerikai „titkosszolgálatok zsoldosai” állnak a merénylet mögött.

Teherán korábban már többször vádolta Iszlámábádot azzal, hogy iráni merényletek elkövetőinek ad menedéket, a mai az első alkalom azonban, amikor nyíltan kimondta, hogy pakisztániakat vádol az elkövetéssel. Teherán térségbeli fő riválisának, Szaúd-Arábiának is azt rója fel, hogy a síita iszlám köztársaság szunnita kisebbségét bujtogatja. Rijád és Iszlámábád a vádakat mindannyiszor tagadta.

A február 13-i támadás elkövetését a Dzsais al-Ádl (Igazság Hadserege) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára közleményében. A szervezet, amelyet Teherán terrorszervezetként tart nyilván, a Szisztán-Beludzsisztánban 2010-ig fegyveres lázadást folytató szélsőséges szunnita szervezet tagjaiból alakult. Októberben ez a csoport vállalta magára az iráni biztonsági erők tíz tagjának elrablását is. Saját állításuk szerint az Iránban élő, zömében szunnita muszlim beludzs kisebbség számára akarnak több jogot és jobb életkörülményeket kivívni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.