Irán továbbra is keresni fog vevőket kőolajára

New York, 2019. április 24., szerda (MTI/Reuter) – Irán továbbra is keresni fog vevőket kőolajára, és használja a Hormuzi-szorost energiahordozójának szállítására. Ha ebben Washington megpróbálja megakadályozni, akkor fel kell készülnie a következményekre – jelentette ki szerdán az iráni külügyminiszter.

Forrás: MTI2019. 04. 24. 22:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed Dzsavád Zaríf New Yorkban ismertette hazája álláspontját a nonprofit Ázsia Társaság szervezetének székhelyén. Zaríf szavaival Washington hétfőn bejelentett döntésére reagált, miszerint az Egyesült Államok május elejétől teljes mértékben lehetetlenné akarja tenni, hogy Irán kőolajat exportáljon, ami a perzsa ország legfőbb bevételi forrása.

Washington tavaly novemberben rendelte el Irán elleni szankcióként, hogy egyetlen ország se vásároljon Teherántól nyersolajat, ám a tilalom alól időlegesen mentességet kapott nyolc állam: Kína, India, Olaszország, Görögország, Japán, Dél-Korea, Tajvan és Törökország. Ez a mentesség május 2-án jár le. A tilalom megszegői amerikai szankciókkal számolhatnak.

Zaríf nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy Irán tárgyaljon az Egyesült Államokkal, de mint mondta: „Nem tűrjük a kényszert. Washington próbáljon a tisztelet nyelvén beszélni , biztos lehet benne, hogy nem hal bele” – fogalmazott Zaríf.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.