Iránban ezentúl nők is elmehetnek a nemzetközi labdarúgó-mérkőzésekre

2019. 09. 19. 21:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maszúd Szultanifár, iráni sportminiszter által jegyzett közlemény szerint a teheráni Azadi stadionban – ahol a legtöbb meccset játsszák – külön beléptetőkapukat, szektorokat és illemhelyeket alakítottak ki a nők számára. Szultanifár hangsúlyozta azt is, hogy több biztonsági embert küldenek majd a helyszínre, akik a nők bejutását és a távozását felügyelik majd.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom győzelmével tiltották meg a nőknek azt, hogy futballmeccsekre menjenek, a rendelkezés ellen pedig azóta is többször tiltakoztak.

Nemrég nemzetközi vihart kavart egy Szahar Hodajari nevű nő esete, akit börtönbüntetésre ítéltek, mert megpróbált megnézni egy mérkőzést. Hodajari az ítélet elleni tiltakozásul a bíróság épülete előtt nyilvánosan felgyújtotta magát, a sérüléseibe nem sokkal később belehalt.

Sokak szerint a hazájában reformpártinak tartott Haszan Róháni iráni elnök maga is a rendelkezés visszavonása mellett van, elemzők azonban úgy vélik, nincs elég hatalma ahhoz, hogy az ügyben szembeszálljon a síita klérus konzervatívabb tagjaival, akik többször kijelentették, hogy a stadionok légköre „nem megfelelő a nők számára”.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) többször jelezte, hogy az iráni rendelkezés ellenkezik a szervezet szabályaival, amelynek a vezetősége azt is leszögezte, hogy ha a tiltást nem vonják vissza, az iráni csapatot a 2022-es világbajnokságról is kizárhatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.