Iránból is széthordhatták a kórokozót

A koronavírus már a Közel-Keletet is megfertőzte. Az iszlám kultúra néhány hagyománya, a diktatórikus rendszerek és politikai bizonytalanság kedvezhet a kór terjedésének. A közel-keleti térségnek viszont már van tapasztalata járványok kezelésében.

2020. 02. 28. 14:50
Iranian women wear protective masks to prevent contracting coronavirus, as they walk in the street in Tehran
Tömegrendezvényeket tiltottak be Szaúd-Arábiában és Irakban is Fotó: Wana News Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tilos az „eszkimó puszi” – az orrok egymáshoz érintése –, sőt lehetőség szerint minden fizikai érintkezést kerülni kell köszönéskor! – rendelkeztek az Egyesült Arab Emírségekben. Az iszlám kultúrában még mindig elterjedt, hogy az ismerős férfiak arcon csókolják, megölelik vagy éppen „eszkimó puszival” üdvözlik egymást, ami viszont nagyon kedvez a járványok terjedésének. Hiába volt azonban az óvintézkedés, a Kínából induló koronavírus a hét emírséget tömörítő országot is elérte, tegnapig 13 esetet regisztráltak.

A Közel-Keleten a kór gócpontja Irán, ahol eddig 245-en kapták el a betegséget és 26-an vesztették életüket, ami a második legmagasabb szám Kína után. És ezek csak a hivatalos adatok. A teheráni vezetés igyekszik azt sugallni, hogy ura a helyzetnek; az egészségügyi miniszterhelyettes és az egyik iráni alelnök is bejelentette, hogy pozitív lett a tesztje. Vannak azonban olyan meg nem erősített hírek is, amelyek szerint az esetek valódi száma ennél jóval magasabb, akár ezres nagyságrendű is lehet. Egy megfertőződött reformer politikus, Kom egyik képviselője azt állította, csak a városában legalább ötvenen haltak már bele a betegségbe. Ezért erősek a félelmek, hogy a síiták egyik fő zarándokhelyéről az egész térségbe széthordhatták a kórokozót. Az kétségtelen, hogy a múlt heti iráni parlamenti választásokon nagyon rosszul jött a kormányzatnak az alacsony részvétel, így nem állt érdekükben vesztegzárakat elrendelni.

Tömegrendezvényeket tiltottak be Szaúd-Arábiában és Irakban is
Fotó: Reuters

Másrészt a koronavírus ügye is átpolitizálódott, riválisaik előszeretettel kiáltják ki bűnbaknak Iránt, ezért nehéz mérlegelni az információk hitelességét. Hogy a vádak nem alaptalanok, azt azért jól jelzi, hogy Kuvaitba (43 eset), Bahreinbe (33), Irakba (6), Ománba (4) és Libanonba (2) is Iránból hazatérők hurcolták be a kórt. A térségben ezeken az országokon kívül még Izraelben (2), Egyiptomban (1), Algériában (1) és a már említett Egyesült Arab Emírségekben jelent meg a betegség.

Felismerve a veszélyt, mindenütt meghozták a megfelelő óvintézkedéseket: korlátozták a fertőzött országokból érkező utasforgalmat, a tömegrendezvényeket, az imákat, több helyen zárva tartanak az iskolák. Szaúd-Arábiában szüneteltetik a turistavízum kiadását a veszélyes államokból érkezőknek, beleértve a kis mekkai zarándoklatra igyekvőket is. Irakban ugyancsak betiltották a tömeges gyülekezéseket, csakhogy az országban hosszú hónapok óta kormányellenes tüntetések zajlanak. A tiltakozók máris kijelentették: a járvány sem tartja őket vissza attól, hogy utcára vonuljanak.

A térségnek már van némi rutinja a kór megfékezésében, hiszen 2012-ben a közel-keleti légúti koronavírus okozott nagy riadalmat, a betegség azóta összesen 858 életet követelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.