Ismét egészségügyi veszélyhelyzet van Franciaországban

További részleteket ismertetett Jean Castex francia miniszterelnök csütörtökön a még szerdán este Emmanuel Macron által bejelentett, az egész ország területére kiterjedő egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatban. Az esetszámok meredeken emelkednek, a kórházak leterheltek – újabb szigorítás következik.

Magyar Nemzet
2020. 10. 15. 17:56
French President Emmanuel Macron speaks on national television
Lakat került a bárokra. Fotó: Gonzalo Fuentes Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli helyzet legfontosabb intézkedése a célzottan kilenc francia nagyvárosra vonatkozó éjszakai kijárási tilalom, amely péntek éjféltől lép életbe, és azt követően minden nap 21 órától reggel 6-ig tart majd. Az érintett városok körét a fertőzésszám és a népsűrűségi adatok alapján határozták meg, ezek a következők: a párizsi régió, Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne és Toulouse. A tilalom összesen húszmillió embert érint.

Az esti és éjszakai órákra vonatkozó kijárási tilalom célja, hogy korlátozzák a lakosság társasági célú érintkezését, ami a második hullámban a legfőbb katalizátora a járvány robbanásszerű terjedésének.

A kilenc nagy városban a tilalom óráiban csak kivételes esetekben és írásos igazolással, valamint vészhelyzetben szabad az utcán tartózkodni. A kivételes esetek közé tartozik például az éjszakai munkavégzés, az ellátásra szoruló személy segítése, az orvosi időpont, a 21 óra után induló vonat, repülő. Minden esetben az internetről letöltött igazolással szabad csak az utcán tartózkodni. A korlátozásnak megfelelően a kereskedelmi és közösségi, kulturális terek 21 órakor bezárnak. A vendégeknek olyan időpontban kell elhagyniuk a helyszínt, hogy 21 órakor már otthon legyenek. A régiók közötti utazás napközben továbbra is engedélyezett, tekintettel a Franciaországban a hétvégén kezdődő kéthetes őszi iskolai szünetre. Ugyanakkor életbe lép a hatfős szabály: az ennél nagyobb létszámú rendezvények, összejövetelek még családi körben sem engedélyezettek.

Lakat került a bárokra.
Fotó: Gonzalo Fuentes / REUTERS

A rend betartását 12 ezer rendőr ellenőrzi, a tilalom első megszegését 135 eurós bírsággal büntetik, a további három büntetés összege azonban a 3750 eurót is elérheti, és börtönbüntetés is kiszabható. A kormány bízik az emberek együttműködésében azért, hogy a még szigorúbb intézkedések elkerülhetők legyenek.

Ami a kijárási tilalom gazdasági következményeit illeti, az elnök bejelentette, hogy újraaktiválják az első hullámban már alkalmazott pénzügyi támogatást célzó eszközöket a gazdasági következmények által leginkább sújtott szektorok számára.

A francia hatóságok adatai szerint a franciaországi fertőzöttek száma tegnapra meghaladta a 801 ezret, és több mint 33 ezer ember halt meg a járvány kezdete óta.

Hetente 1,3 millió mintát tesztelnek országszerte, amelynek 12,2 százaléka fertőzött. Kétszáz ember kerül lélegeztetőgépre hetente, jelenleg az ország lélegeztető-kapacitásának 32 százalékát foglalják el koronavírusos betegegek. A szigorítások a jelenlegi napi húszezer új esetszámot várhatóan napi három-öt ezerre szorítják majd vissza. További cél, hogy az ország teljes lélegeztetőgép-állományának csak 10-15 százalékát foglalják el koronavírusos betegek, hogy a rendkívüli módon kimerült egészségügyi személyzet munkaterhelését elfogadható szintre lehessen mérsékelni.

Az egészségügyi veszélyhelyzet és a bejelentett intézkedések legalább négy hétig tartanak. A kormány a parlament elé viszi a kérdést, hogy további felhatalmazást kapjon a vészhelyzet meghosszabbítására, amit várhatóan december 1-ig terveznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.