Ismét egy hajóban evez lengyel és magyar

Valóban vannak közös ellenfeleink, akiket zavar a tény, hogy az országainkat érintő döntéseket Varsóban és Budapesten hozzák meg – mondta Ryszard Czarnecki lengyel EP-képviselő, utalva a hazáját és Magyarországot egyaránt érintő brüsszeli vádaskodásokra. A Jog és Igazságosság kormánypárt tagjaként biztos abban, hogy a jobboldali tábor Lengyelországban egyben marad, miközben a baloldali és liberális ellenzéken belül nagy a zűrzavar.

Marcin Bąk-Keresztes Gáspár
2020. 05. 12. 6:45
Polish Member of the European Parliament Czarnecki takes part in a voting session at the European Parliament in Strasbourg
„A kormány a helyén maradt, a többséget nem veszítettük el" Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meglepte önt a választások elhalasztása?

– Nem annyira. Örülök, hogy hamarosan megtartjuk a választásokat, ha nem is májusban, de néhány héttel később. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Andrzej Duda elnök hivatali ideje augusztus 6-án lejár, így addig meg kell választani az utódját. A legutóbbi felmérések Duda háromötödös többségét mutatják: valószínű, hogy régi-új elnököt köszönthetünk majd. Sikerült továbbá pontot tennünk egy komoly politikai válság végére – a kormány a helyén maradt, a többséget nem veszítettük el. Pár napja még annak lehetőségéről esett szó, hogy a jobboldal tábora szétszakad, és Jarosław Gowin vagy miniszterelnök lesz Mateusz Morawiecki helyett, vagy pedig Elżbieta Witek házelnök asszony helyét foglalja el. Szó volt itt előrehozott választásokról, miegyébről, de aztán kiderült, hogy az autó, amit Jarosław Kaczyński vezet, szépen halad tovább, fürgén és biztonságosan.

„A kormány a helyén maradt, a többséget nem veszítettük el”
Fotó: Reuters

Jogi szempontból elfogadhatónak tartja a helyzetet, miután több bírálat is érkezett az ügyben?

– Itt, Lengyelországban azt szokás mondani, hogy ahány jogász, annyiféle szakvélemény. Mindenesetre ami a választásokat illeti, azokat a lengyel törvények szerint a mindenkori elnök hivatali idejének lejárta előtt legkésőbb 75-100 nappal kell megtartani. Sajnos ez most nem volt lehetséges a járvány és az azzal összefüggő szervezési gondok miatt. Ezért új választásokat kell kiírni, csak a régi jelöltekkel. A végső döntést ebben a kérdésben a legfelsőbb bíróság hozza meg, természetesen miután kikérte a választási bizottság véleményét, egyszóval minden jogszerűen történik. Az összes jogtudósnak, aki megkérdőjelezi mindezt, azt üzenném, amit ők maguk is hajtogattak néhány nappal ezelőtt: a legfelsőbb bíróság az első számú tekintély. Itt az ideje következetesnek lenni.

Egyben marad a jobboldali tábor?

– Olyan ez, mint egy kerékpárverseny. Elöl halad a sárga pólós versenyző, egyedül teker, mögötte kilométerekkel lemaradva a többiek. Bizony, volt idő, amikor Małgorzata Kidawa Błońska még láthatta Andrzej Duda hátát: ne felejtsük el, néhány hónappal ezelőtt még mindössze tíz százalékkal maradt le mögötte. Sőt voltak olyan szimulációk, amelyek mindössze 0,1 százalékot adtak Duda győzelmére a második fordulóban, vagyis döntetlent jósoltak. Aztán jött néhány csattanós bukás és döccenő, a „biciklisták” a távolabbi helyekről pedig kezdtek lassan felzárkózni, de az ellenzék ennek ellenére még mindig mélyen megosztott. Az ellenjelöltek tulajdonképpen egymással harcolnak azért, ki legyen az első az ellenzéki térfélen, aki majd csak ezután szállhat szembe a jelenlegi államfővel. Ezért nem akarok álszent lenni, nem mondom, hogy annyira aggódnék. Ez a Polgári Platform és a baloldal kudarca. Úgy látszott, ők lesznek a helyzet kedvezményezettjei, és mégsem így lett. A liberálisok szintúgy veszítettek, a jelöltjük, Robert Biedroń gyengének bizonyult. Ezzel párhuzamosan viszont nagyot ugrott előre a volt újságíró, Szymon Hołownia, aki komoly, akár két számegyű eredményre is számíthat úgy, hogy elsősorban a Platformtól vesz el szavazatokat. Ha pedig nálunk lesznek változások, amit nem tartok valószínűnek, azok majd csak hónapokkal később mehetnek végbe, és csak akkor, ha rosszra fordul a gazdasági helyzet. Erre sajnos, mivel Lengyelország is egy összefüggő gazdasági rendszer része, van esély.

– Miben bízhatunk a járványt követő időszakban?

– A világjárvány egyelőre sokkal kevesebb áldozatot szedett Lengyelországban, mint az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európa egyes országaiban. Ez mindenekelőtt a lengyel kormány villámgyors reakciójának és a társadalom nagyfokú fegyelmének köszönhető. Azt kell mondanom, ismét egy hajóban evezünk a magyarokkal. Az épületben, ahol éppen vagyok, az Európai Parlamentben nemrég elfogadtak egy állásfoglalást, amely elítéli Magyarországot a veszélyhelyzet bevezetéséért, illetve Lengyelországot, amiért nem vezette be a rendkívüli állapotot. Ez jól mutatja, hogy valóban vannak közös ellenfeleink, akiket zavar a tény, hogy az országainkat érintő döntéseket Varsóban és Budapesten hozzák meg. Magától értetődő, hogy egyik ország sem magányos sziget, hanem egy nemzetközi rendszer része, de akkor is nekünk, lengyeleknek és magyar barátainknak önmaguknak kell döntenünk arról, milyen útra lépünk a jövő felé. Emiatt vagyunk és maradunk stratégiai szövetségesek, még akkor is, ha esetleg egyes kérdésekben – ami a politikában természetes – eltérő a véleményünk.

A szöveg a Ryszard Czarneckivel készült interjú szerkesztett változata. A teljes beszélgetés videós formában elérhető a Wacław Felczak Intézet honlapján, a Kurier.plus oldalon.

Két héten belül születhet döntés. A szejm elnökének 14 napon belül ki kell írnia az elnökválasztás új időpontját, a szavazást pedig a bejelentéstől számított hatvan napon belül meg kell tartani – jelentette be Sylwester Marciniak, az országos választási bizottság elnöke, miután a testület határozatot fogadott el az ügyben. Lengyelországban múlt vasárnap tervezték megtartani az államfőválasztást, ám végül nem tartották meg, miután politikai huzavona alakult ki a kérdés körül, hogy miként kellene azt lebonyolítani a járvány idején. A kormányzó Jog és Igazságosság a postai úton történő szavazást tartotta megfelelő megoldásnak, a parlamenti többség azonban csak május 7-én fogadta el a szükséges jogszabályt, így nem maradt idő az előkészületekre. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.