Ismét egymás területét lövi India és Pakisztán Kasmírban

India és Pakisztán egymás megfigyelőállásait és falvait ágyúzta szerdán a vitatott hovatartozású Kasmírban. Az erőszak az utóbbi napok feszültségenyhítő diplomáciai erőfeszítései dacára lángolt fel a rivális országok között.

Forrás: MTI2019. 03. 06. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újdelhi és Iszlámábád egymást okolta a tüzérségi és aknavető-támadások, illetve a kézifegyverekkel folytatott tűzharc kirobbantásával. Egyelőre nem jelentettek áldozatokat.

A két szomszédos ország között a múlt héten éleződött ki a feszültség. Február 26-án India közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén. Másnap három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések.

A napokban azonban enyhülés jeleit lehetett látni: egy pakisztáni külügyminisztériumi közlemény szerint Pakisztán visszaküldi Újdelhibe nagykövetét, akit február 18-án hívott haza konzultációra, miután India azzal vádolta nyugati szomszédját, hogy köze volt a február 14-ei merénylethez.

Eközben a pakisztáni külügyminisztérium kedden jelezte azt is: küldöttséget meneszt Újdelhibe március 14-én a szikh zarándokok ügyében.

A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.