Ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az EU-ban

Ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az Európai Unióban (EU), az év első négy hónapjában tíz százalékot meghaladó növekedést regisztráltak – írta a Berliner Morgenpost című német lap hétfőn az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) adatai alapján.

Forrás: MTI2019. 06. 10. 18:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállamok menekültügyi együttműködését segítő EU-s ügynökség adatai szerint a január-áprilisi időszakban 206 474 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 179 064-hez képest.

Ez azt jelenti, hogy megállt az újonnan benyújtott menedékjogi kérelmek számában évek óta mutatkozó csökkenés, és akár meg is fordulhat a trend – emelte ki a Berliner Morgenpost a hírportálján közölt beszámolóban, rámutatva, hogy egy évvel korábban, 2018 első négy hónapjában még 11 százalékkal csökkent a kérelmek száma az előző év azonos időszakához képest.

A fejlemény egyik oka, hogy egyre több menedékkérő utazik be az EU-ba legálisan és vízummentesen, főleg a latin-amerikai térségből és a Balkán nyugati részéről. Így a tavalyi nagyjából 20 százalékról bő 25 százalékra emelkedett mindazon menedékkérők aránya, akik olyan országból származnak, amelyek állampolgárai szabadon, vízum nélkül beutazhatnak a schengeni övezetbe.

A belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából például 14 257 menedékkérő érkezett négy hónap alatt, ami kiugró mértékű, 121 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A Kolumbiából érkezettek száma még nagyobb mértékben, 156 százalékkal emelkedett, 8 097 főre.

A venezuelaiak már a második legnagyobb csoportot teszik ki. Az első továbbra is a szíriai állampolgárok csoportja, a január-áprilisi időszakban 20 392 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ami 8 százalékos csökkenés. A harmadik helyen az afganisztáni állampolgárok csoportja áll, 14 042 első alkalommal benyújtott kérelemmel, ami 36 százalékos növekedést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.