Ismét látogatható a világ legmagasabb, sziklába vésett Buddha-szobra Kínában

Hat hónapnyi állapotfelmérés után ismét látogatható a világ legmagasabb, sziklába vésett Buddha-szobra a délnyugat-kínai Szecsuan tartománybeli Lesan szomszédságában.

Forrás: MTI2019. 04. 29. 23:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október elejétől március végéig tartó vizsgálat, amely során a lesani ülő Buddha nagy részét letakarták, a műemlék tervezett renoválásának részét képezte.

A világörökség részét képező műemlék felügyeletével foglalkozó bizottság szerint a 71 méter magas ülő Buddha mellkasi és hasi részét repedések és egyéb sérülések borítják.

Az állapotfelmérésnél a szakemberek a legkorszerűbb technológiákat, köztük drónos légi vizsgálatot és háromdimenziós lézeres szkennelést is alkalmaztak.

A komoly tekintetű szobrot a Tang-dinasztia (618-907) idején, a 8-9. században 90 év alatt faragták ki a part menti sziklából a Miancsiang, Csingji és a Tatu folyók találkozásánál.

Egy hatalmas faszerkezet ötszáz éven át védte a szoborkolosszust az esőtől és a napfénytől. A háborúk során megsemmisült építmény hiányában azonban a 15. századtól kezdve az özönvízszerű monszunesők, a szél és a szubtrópusi időjárás egyaránt kikezdte a szobor felületét.

2001-ben egy 250 millió jüan (10,7 milliárd forint) költségű felújítás során megtisztították és megerősítették a műemléket, kijavították a repedéseket és vízelvezető rendszerrel szerelték fel.

A szennyezett levegő, az erózió és a savas esők miatt azonban 2007-ben ismét nagytakarításra szorult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.