Isztambul az ellenzék kezén

Győzelmet aratott a török ellenzék a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson: a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt jelöltje a szavazatok mintegy 54 százalékát szerezte meg.

2019. 06. 24. 9:11
Istanbul votes in mayoral re-run
A győztes Ekrem Imamoglu szinte minden kerületben növelni tudta támogatottságát Fotó: HUSEYIN ALDEMIR Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelmet aratott a török ellenzék a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson: a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu a szavazatok mintegy 54 százalékát szerezte meg. – Hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához a megismételt isztambuli főpolgármester-választás – fogalmazott a 49 éves politikus vasárnapi nyilvános beszédében, nem sokkal később pedig legfőbb ellenfele, a Recep Tayyip Erdogan török elnök bábjaként emlegetett Binali Yildirim is elismerte veszteségét.

– Gratulálok, és sok szerencsét kívánok neki – nyilatkozta az egykori miniszterelnök. Sajtókommentárok azonban úgy értékeltek: Erdogant aggodalommal töltik el az eredmények. A Boszporusz-parti metropolisz ugyanis nem csupán az ország legnagyobb, 15 mil­liós városa, de egyúttal kereskedelmi központja is, ráadásul a török államfő is innen indult a nagypolitikába, a város elvesztése tehát kétségkívül nagy sebet ejt Erdogan bebiztosítottnak hitt teljhatalmán. Isztambult ráadásul a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszítette el.

A győztes Ekrem Imamoglu szinte minden kerületben növelni tudta támogatottságát
Fotó: Reuters

A márciusi helyhatósági választáson Ekrem Imamoglu mindössze 13 700 szavazattal előzte meg Binali Yildirimet, később azonban az AKP sorozatos fellebbezései nyomán a legfelsőbb választási tanács a jogosulatlanul kijelölt számlálóbizottsági elnökökre és az érvénytelen számlálólapokra hivatkozva semmissé nyilvánította az eredményt, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették. A lépés nemzetközi bírálatot is kapott. Az isztambuli székhelyű, kormányközeli Daily Sabah című napilap hírportálja vasárnap azt írta, a márciusi eredményekhez képest a szavazatkülönbség jóval nagyobb volt a két jelölt között: 777 581 szavazat. A lap megjegyzi, Isztambul 39 kerületéből 28-ban a CHP jelöltje nyerte meg a voksolást, ami szintén jelentős előrelépés, márciusban ugyanis csak 16 kerületben sikerült győzedelmeskednie.

Elemzők úgy vélik, az isztambuli eredmények elsősorban a gazdaság lelassulásával magyarázhatók, ugyanakkor az egész országra vonatkozóan következtetéseket lehet levonni Erdogan, illetve az AKP népszerűségvesztését illetően. Sokak szerint Isztambul elvesztése Erdogannak egyfajta indikátor is lehet a belpolitikai folyamatok átalakulását előjelezendő, azt pedig egyre többen hangsúlyozzák, hogy Imamoglu lehet az a politikus, aki az elnök centralizációs folyamatait elutasító tömegek élére állva új színt hoz a török politikába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.